Tuesday, August 16, 2011

soalan standard

yes, i know i live in a very caring society. but honestly saya rasa tak berapa setuju bila soalan2 yang 'terlalu mengambil berat' diutarakan. tambah2 kepada orang yang tak memerlukan. tapi macam mana nak tau kan. huhu..

soalan-soalan yang tak membantu dan tak pernah tamat.

bila nak kawin?
dah pregnant blom?
bila nak ada anak?
plan ke? kenapa?
bila nak tambah anak lagi?

alhamdulillah~ mungkin sebab aku ada jawapan yang mampu memuaskan hati si penanya, aku selamat. tapi macam mana those yang masih terkapai-kapai sendiri mencari jawapan. i've been through that. sakit dalam jiwa dengan soalan-soalan tu hanya Allah yang tahu.

but still, aku suka kalau yang bertanya tu those yang close. dengan gembiranya aku akan bercerita. tapi kalo yang so-so, aku rasa awkward. kadang2 nak je tanya, kenapa? tapi dalam hati je lah keluar. tapi yang close pulak kebanyakannya x bertanya banyak sbb diorg tau aku akan bgtau dulu sebelum diorg berteka-teki. aku pon bukan jenis reti berahsia2 sangat.

tu aku. how about those yg masih mencari cebisan tulang rusuknya? yang masih mencari asal tulang belakangnya? yang berharap sangat ada si kecil penceria keluarga? hati luluh kot kalo asik dihujani soalan2 macam tu. lain lah kalau si penanya ada cara penyelesaiannya. lagi hangin kalo si penanya bertukar jadi si penceramah free. jangan nak memilih sangat lah. jangan nak rancang sangat lah. ewaah2..ko nak tolong jaga ke apa ni? (eh emo pulak tiba2..hihi.)

tatau nak tanya. syok-syok ja tanya. saja buat ramah mesra. beribu soalan lain kot ko boleh tanya. tah la..mungkin bg orang lain tak ada apa-apa kot. dan...aku sendiri pun penah ja tanya soalan-soalan standard ni. dah jadi budaya. huhuhu..apa raa..

so this is a self-reminder. thank you.


2 comments:

syahNURazni said...

yep... itulah persoalan dalam hidup aku... bila nak kawen? x teringin ker nak kawen? sape dalam dunia ni yg x nak kawen... org gila pun nak kawen...

ada member lagi kesian... kawen bertahun2 x dek anak2, org asyik tanya x nak anak ker? ada ker org yg x dak anak... huhu... Alhamdulillah skang dia dah pregnant...

www.colourfulsara.com said...

Aku setuju ngan entry hg. Manusia ni mcm2 soalan spekulasi dan kontrversi depa tanya. If kena kat kluarga dea, pandai2 depa cover. Tapi, nama pun manusia. Haiiya.,. Aku kalau org dokj tanya bab tambah anak.. Aku dah ada jawapan siap siap. Tgh mngandung pun, macam soklan org dok tanya dan mcm2 vesir cerita keluaq.. Last2 skali, Terus ja aku blocked hamba2 Allah tu dari sebarang update tentang aku.. Huhu.. Senang cerita... Sbb aku tak mau buat dosa dok sumpah seranah dlm hati.. Sungguh tak sihat time aku pregnant ni if aku marah2.sekian.. Hehe