Sunday, October 31, 2010

reban

ada seorang kawan aku, lelaki, asal dari johor, kawin dengan orang penang. dia lah yang cerita. masa awal-awal baru bertunang, dia dengan baik hatinya, pegi lah menziarah keluarga tunang di penang. masa beramah mesra dengan ahli keluarga tunang beliau,

bakal ayah mentua : issh laa..hari ni jambatan kat station bas bagan tu reban. habis jalan jammed. seb baik takdak sapa2 mati.



kawan aku : ooo yaa kaa... *sambil tersengih, sopan lah konon. nak tanya takut kecik hati*


*****

kawan aku : awak, awat (cuba berbahasa utara) ayah kata orang buat reban ayam bawah jambatan? bagan tu kat mana?

tunang dia + adik tunang dia + ahli keluarga lain yang dengar sekali : wakakakakakakakakakakaka!!!!!

tunang dia : bukan lah awak.. reban tu maksudnya runtuh. ayah kata, jambatan kat bagan tu runtuh. bagan tu butterworth la. orang sini sebut bagan.

kawan aku : ooohh.... *sambil tersipu2* (dalam hati, ciiissss!!)

reban dalam bahasa utara ada 2 maksud. satu maksudnya reban ayam, tempat tinggal ayam. dan lagi satu maksudnya, runtuh.


Monday, October 25, 2010

pantai

dari kecik2, aku suka tengok lampu2. rasa happy n tenang. dulu masa kecik2 abah bawak jalan2 kat area2 masjid zahir n bandar alor setar, semata-mata nak tunjuk lampu kat aku. aku seronok sangat. sampai sekarang aku masih suka tengok lampu-lampu. masa kat kl, kadang2 jalan2 malam2 kat area bangunan sultan abd samad tu, kadang2 area sunway pyramid, the curve n putrajaya. tatau kenapa rasa tu.


tapi at this very moment, aku sangat berharap aku ada di pantai. duduk atas pasir. lepak. sambil tengok ke laut. ada satu tin air. diam. a long silence. aku sangat perlukan masa itu. tanpa tanya aku kenapa, bagaimana, dan sebagainya. untuk seketika, escape daripada cerita kerja, cerita kahwin, cerita masalah dunia yang tak pernah habis.


*diam*


penat

sumpah penat. tinggal tak menyumpah lagi saja.

penat dengan segala.
banyak sangat impian nak gapai.
banyak sangat kepala nak ikut.
banyak sangat fiil nak layan.
banyak sangat janji nak bayar.
banyak sangat kerja nak buat.
banyak sangat dengan segalanya.

boleh gila tau tak. agak-agak la wei..
dah suruh aku buat, tolong lah jangan menyemak.
sibuk! semak! serabut la! kalau tak kau buat lah sendiri.

kalau air liur ni ada nilai berjuta-juta, aku tak kisah.
memang aku cakap dah cukup banyak.
cakap saja tak guna. jangan tekan minta yang bukan-bukan la.

campaklah!
aku kan tempat buang sampah.
baling saja apa yang ada. agak-agak salah, aku pun boleh jadi sampah.
sampahkan saja kat muka aku ni.
agak-agak jadi baja, ambillah. kutip kutip hasilnya.

aku penat lah.
serius.

kenapa aku rasa berat sangat kali ni?
kenapa aku rasa seorang diri ni?

Monday, October 18, 2010

7 bulan

7 bulan.
banyak lagi cerita.
banyak lagi ombak.

sehingga ke situ, aku hanya boleh lakukan yang termampu sebaiknya.
rancang.

Allah yang tentukan.
yang pastinya terbaik untukku.

redha.

kembali

sejak hari itu, dah jauh aku jalan. Dia terus teman. tapi kadang-kadang aku lupa Dia. tambah-tambah time suka2. tapi Dia tak pernah tinggal aku. walau kurang sedetik. sunyi, Dia bagi peneman. dah tak perlu susah payah macam dulu. jauh2 Dia hantar aku, aku patut sunyi ingat Dia. tapi, aku rilek2 je.

rindu.
rindu pada masa aku selalu mahu bersamaNya.
hati sepenuh jiwa tunduk di tengah malam.
mohon kuat dariNya.
sekarang yang Lima nak dapat satu yang bermakna pun susah.
aku lewa. lalai.

takut.
takut Dia tarik aku turun balik.
sebab salah aku semua ni.

bismillah..
bahagiakan aku dalam iman.


Sunday, October 17, 2010

pijak

aku rasa recently aku banyak terbang berangan. mau itu ini. sampai kadang-kadang aku lupa nak berpijak di bumi nyata. pastu kecewa. sekarang perlu berimpian, bukan berangan. kaki perlu pijak di bumi. jom! langkah bersama..

hahaha..ye blog aku ceria semacam.
boleh pengaruh mood aku. *sengih*

pasang niat nak selalu update.
tapi ringkas.
sebab selalu ada ilham tapi asyik terlupa.
kali ini biar ringkas dan padat.

kalau ada iphone kan best..boleh update masa terdetik ilham tu.. sambil jalan kaki ke, sambil berak ke, sambil makan ke..ekekeke...