Saturday, August 7, 2010

a lesson taught by them

an excellence student came to me for counseling session. as any other normal kids at the age of 12, she's searching her identity, her path, her friends, her freedom of doing things.

salah satu soalannya ialah, "cikgu..macam mana kita nak tahu kawan kita ikhlas nak berkawan dengan kita..?". aku senyum. dan aku pun tak tahu mana ilham aku dapat jawapan itu, dan aku yakin Allah yang bagi, untuk aku dan dia, ketika itu. aku jawab.."tak perlu tahu" expression muka dia masa tu memang terkejut dengan jawapan aku. mungkin dia expect jawapan aku, skema standard seperti.. sanggup tolong ketika susah, gembira sedih sama2, bla bla bla bla..

bila disebutkan berkenaan keikhlasan. aku rasa terlalu susah. tak mungkin kita tahu ikhlas atau tidak seseorang itu. diri sendiri pun belum tentu kita tahu sejauh mana keikhlasan dalam diri ini.

"kenapa cikgu?" "kita tak perlu tahu ikhlas atau tidak kawan tu yang kawan dengan kita. kita tak perlu tahu pun sesiapa pun buat apa2 ikhlas ke tak.. tapi tanya diri sendiri kita ikhlas tak kawan dengan dia. kalau kita ikhlas, tak kisah lah orang lain tu ikhlas atau tidak, jahat atau baik, kita akan kawan dengan dia jugak. tolong dia jugak. berbaik2 dengan dia jugak. tanpa kita harap sebarang balasan daripada dia. kalo kita terlalu mempersoalkan dia ikhlas ke tak, tak ada jawapan yang kita akan dapat, kecuali hanya menimbulkan prasangka buruk. "

=)

it's also a session for myself.


6 comments:

msApple said...

i think bagus budak tu tanya kat you the question. because i think personally you adalah org terbaik utk answer that question.

~nasrah~ said...

or maybe..the question for me to answer myself. hehe..

- L e 3 n - said...

bagus chekgu ni.. hehe..

cikgu nasrah.. hehe

fiza said...

waaaahhh...best nye entri ni....dh lama x bukak blog kak nasrah..tetiba baca entri ni......kagum3.....bagus3...

bulanbintang said...

10 tahun lagi.. ketika budak itu belajar di universiti pasti dia akan teringat pada seorg cikgu yang mengajar dia ttg erti keikhlasan.. dan cikgu itu adalah cikgu nasrah..

kau mmg terbaik nas..

p/s : bkn budak tu je yg dpt jawapan mengenai keikhlasan tp aku percaya ramai :P

~nasrah~ said...

serius terharu dgn komen2 korang..
thanks so much.