Monday, May 31, 2010

hanya..

hanya doa aku kirim
aku tahu mereka cukup kuat
sebab itu Allah uji

bertahanlah
orang jahat itu akan lumat
dikerjakan dek kuasa Maha Besar

hanya serpih-serpih sakit
yang kami rasa
yang ditanggung terlalu hebat

ya Allah
tolong lah bangkitkan keluarga kami
di Gaza sana

kami yakin padaMu

it's my nurin's day

my dearest friend, nurin wahidah finally meet her soulmate, zaheruddin. in a few months, they decided to be as 'one'. she turned out sssooooooooo gorgeous and lovely!! masa 1st day jumpa nurin, it was in 2001. dia cakap, dia nak jadi baik..dia kata i looked 'baik', maka jadinya dia nak kawan ngn aku. hakhakhak...dun judge book by its cover. haha.. but she's a great friend.. x penah berkira langsung..sangat2 helpful. aku ingat dia penah tak pegi dinner mechy sebab aku dah turning upside down bila tau orang tu accident. dalam hujan dia bawak motor nak bawak aku pegi tengok. aku ingat kami penah redah hujan masa nak pegi british council..balik tu aku demam panas..and dia jaga aku, siap masakkan aku bubur nasi. aku ingat masa aku masa spital kena operate..dia ngn cikyan susah payah ulang alik pegi spital n klinik, setelkan surat guarantee aku. aku ingat masa kami sama2 kena tahan ngn pak guard yang anak dia masuk uni tu, sebab balik lambat p tengok midnite. aku ingat masa sahur n bukak puasa sama2 dulu.. masa keluar tengok bola malam2 dulu.. masa pass mcd kat keta celica sebelah..hehe..

i luv u beb! i am so damn happy for you. aku yakin ko akan jadi wife n mummy yang best dan baik.. it was a beautiful moment seeing you and zaher diijabkabulkan.

congratulations nurin wahidah n zaheruddin!

Monday, May 24, 2010

humanity

Two blind people wanted to drink water at the RagiGudda Temple, Bangalore India. When they were unable to operate the tap, this Mother Monkey opened the tap for them, allowed them to drink water, drank some water herself and then closed the tap before leaving the scene.


:: from email ::

Thursday, May 20, 2010

cash

Allah dah janji setiap perbuatan kita akan diberi balasan yang adil. yang kita sedar atau tidak. sebab tu kena selalu buat baik, pikir baik, niat baik, cakap baik setiap detik. sebab tu juga kena selalu minta ampun setiap yang berlaku dalam sedar atau tidak. kadang-kadang kita bergurau senda, entah mana salah, ada yang terasa. kadang-kadang kita tersepak botol, ada yang terlanggar, mati tergolek. kadang-kadang kita mahu menjaga, ada pula yang terhina. susah..susah.. memang susah. peluang selalu ada..mohon lah doa. Allah sentiasa dengar. tak ada satu pun yang terlepas. dijawabNya dengan caraNya tersendiri.

Allah itu terlalu adil. tiada yang terlepas pandanganNya.

kadang2 sampai aku takut. takut buat jahat. takut orang buat jahat kat aku. sudah terlalu banyak aku saksikan balasan 'cash' Allah. takut. dulu2 aku selalu cakap bergurau..'aku ni berdaulat..' hehe..perasan. tp kdg2 jadi takut lak..bila org betul2 'terbalas'. aku sendiri pun selalu kena 'bayaran cash'.. huhu.

kalau umur panjang, banyak lagi, jauh lagi, panjang lagi langkah di hadapan. hidup terlalu indah untuk diganggu rasa-rasa kurang senang terhadap perkara-perkara minor itu. aku mahu lepaskan dan bebaskan rasa tak best itu. bukan senang. tapi boleh buat. aku akan usaha. aku dah lalui lorong yang gelap dan sempit tu, sakit yang hanya Allah yang mengetahui..tapi masa tu aku yakin di hujung tu ada cahaya. aku rasa aku dah nampak cahaya tu. itu arah tujuan aku. yang datang mengganggu, hanya bunyi-bunyi bising yang tak mengancam aku langsung.

terima kasih kerana sakit yang tersangat itu. kerana itu, hari ini aku kuat.

langkah baru.....bermula.

=)

p.s: chenta, jom teman jalan sama-sama!

Monday, May 17, 2010

Never Give Up On Anything

Its Madness -
To hate all roses, because you got scratched by one thorn.
To give up all your dreams, because one did not come true.
To lose faith in prayers, because one was not answered.

To give up on your efforts, because one of them failed.
To condemn all your friends, because one of them betrayed.
Not to believe in love, because someone was unfaithful.

Remember that, another chance may come up.
A new friend, A new love, A new life.

Never give up on anything!