Friday, April 23, 2010

aku mahu jadi seperti bulan


ilham : sumber anis april 2010

aku mahu jadi seperti bulan.
bulan yang indah.
terpukau kalau lihat bulan penuh mengambang.
hati tenang, senang, sayu dan rindu.
apa yang cantiknya? rupa bulat, kosong, menggerutu lagi.
hodoh kan..
tapi tetap indah dek cahayanya.
cahaya yang datang dari sumber hebat, si matahari.

aku mahu jadi seperti bulan.
hamba yang kerdil, banyak dosa, jahil pula.
kurang segala, lemah saja.
mahu penuh cahaya iman dan islam.
mahu terus panjat gapai ke tujuan yang satu.

aku mahu jadi seperti bulan.

Wednesday, April 21, 2010

pekak, buta, bisu

apa aku boleh buat?
kalau kamu pekak
kalau kamu tuli
kalau kamu buta
kalau kamu bisu

bukan kuasa aku nak kembalikan semua itu
pekak dan tuli - sengaja ditutup ruang hati untuk kamu percaya pada qadha dan qadar Allah
buta - dibutakan mata hati dari melihat segala kebaikan daripada setiap kejadian
bisu - dibisukan mulut daripada mengucapkan sesuatu yang baik

apa guna kalau hari-hari kamu ingatkan diri kamu tentang betapa sedihnya hidup kamu, betapa malangnya hidup kamu, betapa tak bermaknanya hidup kamu.. kerana dia yang tak tahu siapa dan di mana. apa mungkin yang tahu itu datang dan terus mahu kamu kerana penyataan harianmu. kira kamu lah yang paling malang dan menyedihkan dalam muka bumi Allah ini. mungkin sudah tak ada keluarga agaknya, mungkin kawan-kawan pun dah mati semuanya, berbogel saja hari-harinya, kasut pun sudah tak mampu dimiliki, makan pun belum pasti bila terakhir kalinya..

si dia mungkin pelengkap. tapi dia bukan segalanya. pasti kah kamu bahagia kalau dia ada? bahagiakan hati kamu, keluarga dan sahabat yang ada dulu.

tujuan hidup untuk akhirat sana.
esok lusa pun belum tentu ada untuk kita.


Monday, April 19, 2010

cari balik

aku tengah cari balik..

semangat membaca..
semangat mengkaji..
semangat mengamal..
semangat mengingatkan..
semangat mengarang..
semangat membebel..
semangat bercerita..

banyak terkisah atas dasar pemerhatian..
banyak terfikir sumber terbaca..
banyak tergambar demi sebuah pengalaman..

bukan cerita sudah pudar..
atau terlalu sempurna sampai tak terajar..
cuma penyakit malas yang durjana..
malas segala..

malas nak ambil tahu.

aku mulakan balik ya..

ada kah yang sudi sumbangkan mata, hati dan telinga?

Sunday, April 11, 2010

my bestfriend's wedding


my dearest qistin is married! to her loved one - asraf. the so brotherly n fun guy.

knowing her since kami masih melompat2 dari atas kerusi meja sekolah, panjat tingkap dan main sliding kt lantai koridor, surely made me so damn excited bila tau the news that she's getting married. we got so close to each other becoz of a few series n episodes of sharing ceta telenovela. hahaha.. i think Allah sent her to me, to be at the right time with the right words. always worked for me. i found myself and gather it back with her help, a lot, plus some others. she's such a motivator cum a counselor for me.

choosing 14.3 as her magic date..haha..aku gelak gila knowing why she chose that date. 14.3 = 143 = i love you. hahaha..weii...xdak org pikiaq pun mcm hg nk pilih tarikh sebab tu. haha.. tu belum kira dia punya hantaran lg, lebih kurang camtu gak maksudnya. her so-called disaster wedding seem so perfect in its' own way to others happened without me around. =(( so sorry beb.. she's so queen of DIY..kreatif gila! all her unique ideas, tahap rajin nak mampos, n saiko jugak (bagi aku la..) mmg boleh dilihat di sini (sila klik). tapi dia mmg DIY dari dulu2. aku ingat lagi dia jahit wallet sendiri, kaler ijau..pastu masa dia kt mrsm tepeng..dia antaq surat kt aku, sampul surat pakai plastik roti yang warna warni...sampai mak aku kata, awat dia antaq sampah ni..hahaha..

becoming her bridemaid kt kluang side is really a honoured for me, first time kot..hehehe.. thanks weih. seb baik x kena ngorat ngn bestman yang tough tu..(ooh..abg bestman..i miss u..*gatal*) n i enjoyed myself that day. the beautiful part, let the pics do the talking.

semua DIYatau design sndiri.
balloons tu cumel kan..


i luv this pic..

DIY bunga + paper beg + tissue paper polka dot + cop mohor

oh abg bestman..hehe




ini masa aku

ini masa aku
kalau tak suka, jangan didengki pula
tapi tak apa, Allah itu adil
pandai lah Dia setelkan nanti

ini masa aku
kalau tak happy, jangan lah sedih pula
buat aku pening kepala
serba salah pun ada

ini masa aku
masa kau akan tiba
dengan izinNya
jom lah sama-sama doa

ini masa aku
aku pernah lagi teruk daripada itu, dah lupa?
tapi aku sungguh2 percaya kuasa Dia
redha dan sabar kuncinya