Friday, August 21, 2009

suratan atau kebetulan

originally titled as Dugaan vs Sign

mungkin ada kaitan dengan entry blog q&a ni
cuma yang entry tu hanya berkaitan dengan kahwin.
aku cuba sampaikan generally about life.

aku quote ni daripada blog qistin
"i always believe that there is no such thing as coincidence. everything that has happened, is happening and will happen is God's willing. it's the manifestation to show that HE exist and doing his job at the precisely unquestionable moment."

when comes to things yang kita suka..
kita akan cakap, this is the sign! (dengan hati gembiranya..)

when comes to things yang kita harap tapi tak dapat..
kita akan cakap, ini hanya dugaan.. (dengan penuh harapan, things will turn better soon)

bagus lah kalo positive thinking camni.
tapi, Allah tak jadikan sesuatu tu saja2.

camna nk tau menda tu jadi as a sign or dugaan?

start look for the sign.
kadang2 sign tu depan mata, kita yg takmau tengok.
just because it doesn't fit apa yang kita nak.

memang Allah bagi akal kepada manusia untuk berfikir.
tapi jangan lupa,
Allah juga bagi manusia hati untuk menilai..in a different way.
ada perkara kita hanya perlu akal untuk membuat keputusan.
ada perkara kita perlu dengar kata hati untuk membuat keputusan.
most of the time, kita perlu dua2.

kenapa Allah bagi aku sakit hari ni?? kenapa bukan esok??
mungkin kalau sakit esok, hari ini kita ada terbuat dosa besar..
dah sakit hari ni, xlarat, xdak la nk buat dosa tu.

kenapa tak cakap awal2?
mungkin kalau kita tau sesuatu tu lebih awal,
kita x buat keputusan betul2 pon. lebih byk alasan mungkin akan diberikan.
walaupun kita rasa lagi susah bila tau sesuatu lebih lambat..
tapi lebih hebat kesannya..
mungkin pada saat dan ketika itu, kita lebih bersedia utk menerima kenyataan itu.

again..
read this
http://celebratedlife.blogspot.com/2009/01/reading-road-signs.html

the best way : ask Allah.
isitikharah.

1 comment:

Zul said...

segala perihal manusia dan makhluknya ditentukan sejak azali lagi..... betul jugek...kalau tau awal awal...kita ambil lewa...tambahan bila kita tau Allah Maha Menyayangi.... hehe