Monday, June 22, 2009

may i have the correct answer pls

mengcangkul ke
mencangkul ke
menyangkul???

aku sgt blur.
3 org bg jwpn lain2..
biar betul.

9 comments:

bulanbintang said...

erm.. mencabar sungguh soklan ni.. aku pon pening gak fikir.. tp opah aku slalu pakai menyangkul.. tp adik aku darjah satu pakai mengcangkul.. aku pakai "digging"..

aku rse aku betol.. :P

Qis said...

ahahhahahah. aku pon rasa kau betol, bulan bintang.

kata imbuhan ni bergantung kpd huruf selepas imbuhan 'men' tu (atau apa2 imbuhan yg lain)... dlm hal ni huruf 'c'. so, hang compare dgn mana2 huruf yg start dgn c. contohnya cari, curi.

boleh diaplikali bg semua imbuhan. ada tokoh jd cikgu BM dak aku?

~nasrah~ said...

hahaha..tima kasih la dik..ko telah menambahkan lg kompius aku. dgn opah ko..adik ko..
dah la bdk sekolah aku x brp bijak bm..digging tu mmg diorg dh lama tau.

kid..so jwpnnya ialah mencangkul ka??

s.u.e.r.i.e said...

jawapannya ialah mencangkul ye adik-adik..

aku try google and jumpa dalam salah satu artikel kat utusan online tulis psal mencangkul tanah. so agak sahih la penggunaannya di situ.

SOLUTION ACCEPTED << mcm Yahoo Answer lak.. hohoho

~nasrah~ said...

hahahaha...tima kasih surie.
aku yakin dgn jwpn ko.

s.u.e.r.i.e said...

salah tu nasrah.. ko kena ckp mcm ni

"Saya yakin betul Abang Aznil, saya kunci jawapan Suerie ituuuuu"

muahaha..

~nasrah~ said...

skang ni aku nk kena ckp kt abg aznil ke surie ni? haha..

maz said...

aku dah bgtau mencangkul..sampai ati ko tak caya aku..ko mmg keji!

~nasrah~ said...

bukan tak caya maz...tp geografi ko dh masuk geng aku..mana tau bm pon ko join sekali..ekekeke