Wednesday, June 10, 2009

i 'write' it down

blogging.

i write down about anything..but not everything.

ada untuk kawan-kawan.
ada untuk kenangan.
ada untuk teguran.
ada untuk nasihat.
ada untuk sound org tak paham bahasa (tapi tetap xpaham..heh).
ada untuk konon2 mengasah bakat.hehe..poyo.
ada saja-saja tak dak kaitan dgn apa-apa.

but most of all, adalah utk ingatan kepada diri sendiri.

aku hanya tulis. ada yg paham. ramai yg tak paham.
mungkin disengajakan. hee..

******************************************************************

ini cerita daripada seorang sahabat.
dari satu segmen kat radio hotfm.
topik haritu dugaan sebelum perkahwinan. (lebih kurang la tajuk ni)

ada yang telefon cerita pasal dugaan setahun sebelum kawin..
ada yang cerita sebulan, seminggu, beberapa hari sebelum..
memang macam2 cerita la.
ada yang sakit..
ada yang keluarga meninggal..
ada yang dah susah payah, pastu suami cari pasal..dan bercerai.
ada yang pasal duit..

tapi ada satu cerita ni..
dia telefon, dia cakap..dugaan kawin dia 10 minit sebelum.
kira org lain telefon ceta sebulan, seminggu, setahun..
tapi dia cakap..dia punya hanya 10 minit sebelum.

semua orang hilang.
mak ayah dia, bakal isteri dia, keluarga dia..dgn tok kadi pon hilang.
ingatkan hilang sebab apa..accident ke..kena kidnap alien ke ape..
ke suma org pakat2 lari ke kan..

10 minit sebelum majlis akad nikah dia..

tsunami datang.

semua orang di tempat dia..meninggal.
hanya dia yang selamat. satu2nya hamba Allah yg selamat di situ.
caller tu berasal dari Acheh.
sampai hari ni dia x berkahwin...
peristiwa tu 6 thn lps.

masa aku dengar tu aku terdiam.

masyaAllah..

bukan pasal dugaan kawin yang aku cuba sampaikan di sini.
tapi betapa besarnya kuasa Allah.
dalam masa beberapa saat, Allah boleh tarik balik segala yang Dia berikan pada kita.
takut aku pikirkan segala yang berlaku..

lagi aku nak sia-siakan masa..
lagi aku nak buat sambil lewa..
aku ni jauh sangat daripada title hambaNya yang bertaqwa..
ya Allah..takutnya aku..

hmm..
kamu tahu apa akan jadi 10 minit dari sekarang?

9 comments:

Qis said...

thanks, kwn. aku nak tulis byk. tp aku speechless. terima kasih byk2 ja aku nak ckp.

Qis said...

dan aku salut kamu.

aku jujur suka entry & bakat kamu. ringan tp dlm. light but deep.

aku syg hg! lalalalala...

~nasrah~ said...

hehe..tiba2 aku pon speechless.
thanks gak weih.

luv u more!

eksp said...

lama gile aku tak bukak blog... apatah lagi bukak blog ko nasrah...

errr... nape citer tuh berjaya membuatkan aku terkesima sekejap.. huhu... ngeri

cikin said...

thx for sharing.. im speechless too.. nauzubillah..

fiza said...

kak nasrah, sy speechless jugak...tak mampu nk komen pape...huhu~

~nasrah~ said...

kan..

(tapi mungkin aku patut letak tajuk..speechless..hehe)

thanks for viewing & reading everyone!

sicKo^ said...

aku suka post ni.. mesej yg bagus

~nasrah~ said...

thanks beb.