Thursday, April 16, 2009

R.A.Q = Rarely Asked Questions I

1. masa bgn pagi2, pastu tgk jam, yang biasanya kita pikir masa tu, ada berapa jam (or minit) untuk siap nak pegi keja/kelas atau pasal solat subuh?


2. kalau weekend, selalu org terbabas subuh, sebab dia x keja hari tu, so betul la kan bangun pagi bukan pasal subuh tapi pasal keja?


3. biasanya pukul berapa solat subuh (kalau bangun la)? average 6.30-7.00 kan?


4. biasanya pukul berapa solat zohor? average kol 3.30-4.00 baru terhegeh2 kan?


5. asar plak kol brp? awal la kalo consolidated ngn zohor sblm tu kan? tak pon kol 6.30..maghrib.. isyak pon camtu kan..? biasa la tu.. ok la daripada tak solat langsung kan?


6. kalau kt tempat kerja/belajar dan ada masa flexible, ada ruang utk solat jemaah, ramai yang prefer solat sendiri2 kan? kenapa eh tak join je sekali jemaah tu? lama sgt ke masa yg diambil? patutnya lebih kurang je kan? kadang2 tu dah ada dlm masa,tempat tu dah..tapi tak join gak. eleehh...macam la busy sgt. berborak2 ada plak masa di antara tu.


7. kalo kita lambat dapat sesuatu yg dipohon kira adil la kan? sbb kita pun brtangguh2 utk ibadah kita kpd Allah..


heh..buat panahan untuk diri sendiri.

tapi nasib baik la Allah ni Maha Penyayang.
dalam kelalaian dan kejahilan diri ni, Allah bagi jugak macam2..

6 comments:

Qis said...

bg aku ini FAQ (sendiri punya la)... tp still,... haih... asyik tanya dan jawab. tanya dan jawab. tanya dan jawab.

padan muka.

~nasrah~ said...

hahahaha...
FAQ gak kt aku actually.
tp mmg padan muka.

heh!

MiszJamal said...

Tu la.. selalu gak buat dosa, but Allah keeps on giving. Sedar jugak, tapi kadang2 terbabas jugak.. :(.

~nasrah~ said...

xpe jamal.. kebaikan itu kerapkali perlu dimulakan berkali-kali..kan? *wink*

FATENEDAN said...

nas..

ko guna otak belah kanan byk sgt ni..sampai mende yg xptut ko pikir pon ko kutip..ish2..

soklan ko lg susah dr soklan SPM 1985..

~nasrah~ said...

hahaha...
kalo failed sila repeat ye paper ni.