Wednesday, March 18, 2009

cerita pokok

aku cuba rapatkan pokok dan rumah itu
pokok tu dah besar sangat
rumah tu pon dah lama sangat kat situ
macam mana nak ubah
aku tak jumpa punca
aku tak putus asa, masih cari
harap2 tak terlewat
aku nak sangat dekatkan

terima kasih pokok2 bunga kecil
yang temani aku sepanjang jalan
ada pokok bunga yang satu ni, cantik
paling cantik, mungkin.
aku nak tanam dia kat tempat lain yang jauh
supaya dia boleh hidup lagi baik
tapi tah macam mana dia ada balik kat jalan tu
jadi lagi cantik
tak boleh sentuh, takut rosak.

hahaha..
aku tau takdak sapa paham.
sekian.

8 comments:

dhiy@ piNkY said...

a'a lah x fhm la.. cmne pokok nk dekat kn dgn umh? leh ke? n apa kaitan dengan bunga? Bunga tu rujuk pd sape ek? Hanya ko je tau..

air pasang pagi, surut pukul 3 ke pukul 5? said...

rasa2nya best tak jadik pokok yg org rasa lawa & best tapi org tanak sentuh atau kacau?

~ ♪ nyonya bangun pagi siram pokok bunga ..♫ ~

Qis said...

Jawapan kepada persoalan itu - surut pukul 5.

kan dia dh ckp - tanak kacau sbb takut rosak...

tp aku mcm paham ja... :P

~nasrah~ said...

dhiya: hahaha..xyah la paham. nk dktkan umah n pokok. kena slow n steady.takut rosak salah satu.tak pon dua2.

meonjeng jeng jeng: betul la qistin jwb tu..pukul 5. tatau la best ke tak..tak penah jadi. best la kot. tapi pokok bunga tu pon mungkin tatau dia plg cantik..atau dia pura2 tatau. hahaha..

qistin: hg mmg genius! aku rs hg paham jugak..rasanya la.

blue bird~ said...

aku lg x paham ngan bahasa2 bunga neh..tp aku suka bunga..ahaks..~

~nasrah~ said...

haha..hati ko tgh berbunga2 mmg la ko suka bunga..haha

pencinta menyampuk juga said...

tak best la jadi bunga cantik nih. ade je org gatal tgn nak petik. pastu nanti bila layu buang. chis.

baik jadik cam aku. bunga taik ayam. bau tengik.. =)

tapi respek ah org yg menahan diri tanak rosakkan benda yg cantik nih.

bla bla.. saya tak tahu pape pun. tidak seperti qis.. saya just suka menyampuk je..

pastu kan, kalau surut kul 5, asal kalau mandi laut tu pukul 5 mmg dah surut. tapi dia start pasang balik ptg kul 6 lebih camtu. maksudnya awal algi la dia surut kot. lepas zohor ke...

~nasrah~ said...

takpe..janji jgn jadi bunga plastic. nampak macam cantik..macam real..tapi plastik je. tipu semata.

hahaha..qistin teka ja tu. skang aku musykil je..mcm tak betul je dia teka.

oi oi..nak cite fenomena air pasang surut ke..pasal lagu nyonya bgn pagi tu..?
kejadian air pasang dan surut dipengaruhi juga oleh daya graviti bulan. dan juga bila nelayan nak bwk balik hasil tangkapan. hehe..