Friday, January 9, 2009

c.h.a.n.c.e.s

do you belive in 2nd chance?
i do.
not only 2nd, but 3rd, 4th, 5th or more than that, still, i believe.

i wrote this once, in dec.
"Kebaikan itu kerapkali perlu dimulakan berkali-kali. "

Allah Maha Pengasih dan Pengampun. agree?
manusia ni selalu lupa dan lalai. selalu buat dosa.
Allah kata, lebih kurang camni,
'pohonlah keampunan daripadaKu, aku akan ampunkan dosanya.'
(correct me if i'm wrong)
baik kan Allah. mulia kan Allah.
kita ni dah la sgt byk dosa. yg kita sedar atau tak.
kadang2 tu, dosa kering. orang lalu dpn kita, kenal pun tak,
hati dah terdetik, 'besarnye idung dia'..dh buat dosa x pasal2.
tu tak kira yang lambatkan solat, tak tutup aurat betul2,
lek aje sentuh laki pompuan, sakitkan hati mak bapak, keluarga, kwn2.
haih..byknya la sgt.

bayangkan lah, kalau setiap titik dosa kita tu tak diampun dan terus dibalas.
Allah boleh buat tau.
kutuk org dlm hati, idung dia besar.
tiba2 jalan tersadung, terhantuk kat meja.
patah gigi, patah batang idung. lagi teruk kalau jadi infection plak tu.
melarat sampai masalah pernafasan. hah..amik ko!!

tapi Allah bg chance..kalo bahsa aku, bg can la.
hebat kan Allah. kasih Allah mmg tak ternilai untuk hambaNya.
tapi jangan pula kita permainkan taubat kita. rujuk sini.

mungkin sebab tu, aku percaya kepada peluang.
dan sebab aku sendiri terlalu banyak kekurangan dan kelemahan yg perlu diperbaiki.
aku sedang berusaha. tapi kadang2 aku lupa. kadang2 aku lalai.
mungkin sebab dah terbiasa dengan cara yang salah tu.

itu aku.

i cannot expect others to think the same way as i am.
and definitely, they have their own good reasons.
manusia ada limit. termasuk kesabaran.
aku hormat kepada mereka yang cuba untuk berubah. aku tahu bukan mudah.

bg aku, kalau ada yg buat salah, n they wish for another chance,
insyaAllah, i'll give with my faith.
Allah pun bagi kita peluang..so?

let's do it ~ untuk Allah.
Dia Maha Mengetahui.

No comments: