Tuesday, December 23, 2008

oh buah kedondong


venue: umah pak uda kt kg nakhoda mengadap satu pokok yg ada byk buah.
day: sunday


aku:
nih buah ape pak ude? (hikhik..walopon aku rasa klaka kena ckp kl ngn bapa sedara..tp aku kena sedar diri yg kg aku satu lg di selayang. ingatkan aku pure kedah..tidak rupanya..ces)

pak ude:
ni pokok kedondong..tu buah kedondong la. nak mkn amik la.

aku:
ooo..buah kedondong. (dalam hati aku..macam penah tgk ja rupa buah ni..tp setahu aku bukan nama buah kedondong, mungkin ni buah lain)

pak ude:
org makan yg muda2 sikit, yg tua2 org xmkn.

aku:
mkn macam mana tu?

pak ude:
makan terus camtu la..amik..gigit terus..amik la try! amik yg macam tu (sambil tunjuk ke arah buah yg dh besar tapi masih hijau2)

aku:
eh takpe la pak ude, tak nak la. ni la first time tgk buah kedondong. (sambil dgn jakun2nya pegang2 buah tu n cium2. aku tanak amik risk dgn rasa yg belum tentu tu)

abah n abg aku dtg dr mana tah.

abah:
org selalu makan dgn kicap buah ni. cicah..

aku:
(dgn belagaknya) abg am tahu dak ni buah apa?

abg am:
tau..buah kedondong.

aku:
eh..macam mana tau..? (musykil..ingatkan aku dh hebat)

abg am:
org chef..tau la..(jawapan yg lagi belagak drp aku..cis)


venue: kepong
day: tuesday

aku: rituh nasrah first time tgk buah kedondong. (mengeluarkan ayat penyataan dgn tiba2)

auntie fauziah: laa..takkan xpenah tgk buah amra.

aku: laaaaaaaaaaaaa....buah kedondong tu buah amra kaaaa......... patut macam sama ja. tp bila tanya kata buah kedondong. (setrusnya menceritakan kejadian di atas)

moral of the story:
buah kedondong tu orang negeri2 lain sebut.
org utara sebut buah amra atau buah mera (megha).

aiiyooo..aku rasa sgt sengal!

7 comments:

pecinta buahan juga said...

jika takut mengambil risk atas benda yg tak tentu, how then shall we learn of new things?
mcmana nak belajar dari kesilapan kalau takut nak buat silap.
sebab takut akan yg tak pasti, rezqi yg didepan mata mungkin hilang pergi.

Haha org sembang buah je pun - mcm out of topic je..haha..sorry. pls ignore.

maz said...

lain kali jadi cam aku....tatau identiti diri..kedondong aku tau...amra pon aku tau...wahahah...tapi malangnya aku hampir terlupa amra, bila baca entry ko ni br teringat kedondong itu adalah amra....key ell sgt la knn kan..?muahahahah..

~nasrah~ said...

pecinta buah: gaya penulisan yg sungguh mendalam serupa abg faiz meonjeng je..ye ke..? tu setakat buah je..I am now taking a high risk in my life utk menda yg tak tentu. sungguh tak sangka diriku sanggup buat begini..waahh! (ayat kagum ngn diri sendiri..dan cuak gile )

maz: hehehehe..aku tau identiti diri..aku org kedah dowh.. walopon aku sesat jalan kt sana. aku sungguh rasa memperbodohkan diri dgn ckp xpenah tgk buah kedondong tu..cess..

syigha said...

buah amra buah apa

kasut umbro aku tau aa

pastu kakak umbro tu yang kid n juani dok usya time kita form 1 yang rambut kerinting cam magie tak masak, kan kid kan?

~nasrah~ said...

bukan la..kak umbro tu rambut straight..pendek.haha..camna hg bleh ingat pasai tu..

asyikinnam said...

kak umbro...lamanya tak dengaq nama tu...sangatlah lawak time kanak2 ribena tu...disebabkan kakak tu bawak beg umbro teruih dapat nama kak umbro...=P..tapi kakak tu sangat comei...hehehe...

Qis said...

dia bkn stakat bwk beg umbro ok... dr hujung rambut sampai hujung kaki dia - UMBRO... topi, baju, seluaq, stokin, kasut,... dan mgkin yg dlm2 pon umbro jgk...

yg rambut megi tu geng sone, sole, some... ntahapapantah... yg tu xdak slm senarai ok...

anyway, aku penah jumpa all these so-called school heart-throbs (yuckyuck)... and guess what, they all turned out to be just plain normal people... sama ja cam kita...

so, gengs - it's ok not to have any jr fans during school... coz we all turns out somewhat cool jgk.. ahakx.