Friday, October 31, 2008

Tatabahasa & Geografi ku Hancur

nnti dah besar nk jadi ape?
tp aku tak besar2. camne?
aku kecik. tp aku bercita-cita besar. hekhek..
kalo kerja, nk jadi cikgu. currently la..kalo sok lusa aku ubah xtau la.
hehehe..
(cita-cita lain..lenkali aku cite)

tp masalah aku skang.. aku sgt bermasalah..haha.
masalah tatabahasa dan geografi yg sgt kritikal.

situasi 1
dlm perjalanan ke PD ngn shasha.
shasha: dulu slalu gak nmpk lori bwk binatang tu kt hiway ni. la ni dh xnmpk pn.
aku: ya la kan..kwsn sini byk ladang babi.
shasha: kandang babi la..bukan ladang. ladang tu utk tanaman.
aku: ladang babi mcm masuk ja..n sedap ja bunyinya (blur)

ladang babi ke kandang babi?
salah ke weh?

situasi 2
tgh lepak2 ngn pian, dora, baldi, yeol, maz n amal.
(*iklan: ms ni nmpk mamat ensem kt meja lain..hihihi)
pastu cerita psl nk raya. timbul persoalan kain samping ke kain sampin?
aku jwb: sampin. pastu kena bahan org kedah selalu ilangkan G.
salah eh?

situasi 3
fatin buat announcement suh buat piket.
aku blank gila. ape mende pikett ni? makanan ke?
bob atau bhupinder singh jwb piket tu mcm buat tunjuk perasaan secara aman la.
aku : hehehe..malu2..

situasi 4
(bercerita ttg halloween)
nurin: aku nk kuar
aku: ok, treat or treat?
aku: eh? betul ke?
nurin: trick or treat laa..
aku: hahahaha..salah lagi.

situasi 5
aku: bla..bla..bla..(aku tak ingat cite pasal ape).. aku pn tamau la mengkeruhkan keadaan.
maz: mengkeruh?? mengeruhkan la.
aku: hahahaha..sengal aku ni.

geografi. hehe.
dayah baru ajar napoh kt changlun.
pastu aku baru hafal kota tinggi kat johor, padang kota kt penang.
jgn tanya aku nama jalan kt kedah, not even alor star.
aku mmg tatau.
aku x tipu weh.

ada satu time ni, ceta2 psl tmpt kt padang indonesia.
mama fauziah ceta psl tmpt2 kt indon. bandung la..bali la..
pastu aku dh setat angguk2 konpius..
nah! amik ko..mama fauziah bg atlas dunia kt aku.
hakhakhak..

tatabahasa aku kena belajar kt kogi la..
kogi..tolong2..tolong2..
geografi..dayah dh kata nk ajar aku..
tapi aku tanya batang kali kt mana pon dia xtau. ces..

8 comments:

eksp said...

ingatkan masalah tatabahasa nih aku je kena... rupanya ko pun sama eh?

hahaha

takpe... orang2 genius dan unik je selalu bermasalah camnih =p

~nasrah~ said...

hehehehhe...ye eh? kire aku genius la. aku dh agak dh dr dulu. tp kalo ngaku kang org ckp perasan. tp betul la kan..

_s.u.e.r.i.e said...

bapak aku slalu sound aku..

"tu la.. berita tanak tgk, suratkaba tamo bace, mane nak tau hal2 dunia.."

ayat yg mencocok kalbu tu slalu klua bila aku tatau nama tempat, nama ahli politik, pastu mcm2 lg ah bab2 pengetahuan am. pastu sure bapak aku tnye.. "menteri pengajian tinggi skang sape? NC um skang sape?"

-_-" pardon me..

~nasrah~ said...

tu la ko..sape suh tak baca suratkhabar..xtgk tv.. asik baca blog je..pastu tgk cite kartun.

tu pengetahuan weh..
dh kena buat entri lain..lagi la aku tatau.xpe..kita ada makmuk..nnti jdkan dia sbg rujukan.
hehehe..

Mohd Bakar said...

Hohohoho....
ok le nasrah,
kurang2 ko sorang je yg blur at the end, hehehe,
ada org len,
donno when 2 use da right word @ da right time,
last2 org len terasa n diri sendiri rugi, hahaha...
siapakah org itu?
membe ko jugak

Mohd Bakar said...

aiseh, termiss plak,
yg penting, keep improving,
setiap masa ;)

~nasrah~ said...

hah? aku blur sorang2 lg.ko ckp pasal sape ni burn?

Mohd Bakar said...

hehehe,
aku yg tak phm blog ko benanyer,
sekian...