Thursday, May 29, 2008

Saturday, May 24, 2008

Hanson - I Will Come To You

When you have no light to guide you
And no one to walk to walk beside you
I will come to you
Oh I will come to you

When the night is dark and stormy
You won't have to reach out for me
I will come to you
Oh I will come to you

Sometimes when all your dreams may have seen better days
And you don't know how or why, but you've lost your way
Have no fear when your tears are fallin'
I will hear your spirit callin'
And I swear I'll be there come what may

'Cause even if we can't be together
We'll be friends now and forever
And I swear that I'll be there come what may

When the night is dark and stormy
You won't have to reach out for me
I will come to you
Oh I will come to you

We all need somebody we can turn toS
omeone who'll always understand
So if you feel that your soul is dyin'
And you need the strength to keep tryin'
I'll reach out and take your hand

I dedicate this old song to my dear friends, each and everyone of you.
As I grew up, you are my sisters & brothers that I have.
Who always there to listen & understand my nonsense everyday & night.
Sincerely, I luv you guys alot. =)

10 Things I Hate About You

I hate the way you talk to me
And the way you cut your hair
I hate the way you drive my car
I hate it when you stare

I hate your big dumb combat boots
And the way you read my mind
I hate you so much that it makes me sick
It even makes me rhyme

I hate the way you're always right
I hate it when you lie
I hate it when you make me laugh
Even worse when you make me cry

I hate the way you're not around
And the fact that you didn't call
But mostly I hate the way I don't hate you
Not even close, not even a little bit, not even at all.

Sunday, May 18, 2008

Quote

When people mistreated you,
treat them even better.

Love those who hate you.

When you hurt those who hurt you,
you're not really hurting them.
You're hurting yourself.

Saturday, May 10, 2008

Next mission - Minum susu byk2



ShaSha
Posted
05/10/2008 1:02 am


Petua nak gemuk:

1. Mlm sebelum tidoq buat ayaq milo simpan lam peti ais.

2. Bangun pagi koi 7 pagi minum ayaq milo semlm dgn pisang.

3. Koi 9 pagi mkn brekpas cam besa..

4. Koi 11 pg minum susu segaq.

5. Koi 1 tgh hari lunch.

6. Koi 4 minum susu lagi.

7. Koi 7 mkn malam.

8. Koi 10 minum susu.

9. Sebelum tidoq jgn lupa buat milo.


Perut akan buncit. Jadi kena kerap buat senaman ye..

Ni petua dari personal gym trainer.Tgk la kesan dia kat aku..=)

Ni gambar 3 tahun lps. (i miss..)

Here Goes My Umrah Journey

Ingin sekali ku catatkan agar setiap mata yg membaca akan mengajak akal dan hati bersama ke sana. Tapi aku bukan penulis yg hebat. Dan catatan ku hanya untuk diri sendiri, dan mungkin untuk insan yg 'tersesat' ke blog ini. Pengalaman hidupku menempuh dunia ini banyak menduga keimanan ku. Aku mencari ketenangan yang hakiki dalam meneruskan perjuangan. Alhamdulillah, niat untuk sampai Tanah Suci termakbul, dengan fully sponsored daripada abah. (Terima kasih Abah!).

9hb Mac mencatatkan sejarah penting dalam hidup ku, menjadi tetamu Allah & Rasul di Madinah Al-Munawarah & Makkah Al-Mukaramah. Hanya Allah yg Maha Mengetahui perasaan ku semasa berada di Masjib Nabawi.. sgt indah. Aku seperti mimpi, tak dapat aku menahan air mataku yg sudah bergenang. Aku sangat tak sangka aku benar-benar berada di sana. Dan hari tu juga aku dapat masuk ke Raudhah, berhampiran Makam Rasulullah & sahabat. Syahdu & sayu yang aku sendiri tak tahu dari mana, hinggap ke hati ku. Aku berada dekat dgn Kekasih Allah, Rasul yang terlalu banyak berkorban & menderita untuk umatnya. Aku bersyukur Ya Allah aku dilahirkan sebagai Islam. Semoga aku diberi petunjuk & hidayah utk terus beriman kepada Mu.

Hari berikutnya, jemaah kami dibawa ke Al'Ula Madain Saleh, tempat tinggalan sejarah Kaum Tsamud. Teknologi architecture mungkin bermula di situ, aku agak la. Bukit batu yang keras boleh ditebuk dan diukir, rumah-rumah didirikan dengan pokok tamar dan tanah liat, kekal hingga hari ini. Kami dibawa melawat ke Muzium, Stesen keretapi lama. Yang aku pelik, kenapa sekarang dah tak ada keretapi di sana? LRT ke? Bukankah boleh mengurangkan kesesakan musim haji?Selepas bermalam di sana semalam, kami kembali ke Madinah dan membuat lawatan dalam Madinah. Memang jemaah kami banyak dibawa ziarah, sebab kami pemegang visa pelancong, bukan visa umrah. Jadi kerajaan Arab Saudi dah sediakan bas dan schedule utk kami pergi ziarah. Jadual kami agak padat. (Bersyukurlah dengan keindahan negara kita.)

Kami bertolak ke Makkah pada hari ke-5, berniat umrah wajib & berihram di Masjid Bir Ali. Jujurnya tiba di Makkah, aku seperti blur..jakun pun ada jugak. Mungkin ilmu umrah tak cukup, harapkan baca buku & bertanya pada org yang pernah mengerjakannya saja. Aku hanya ikut saja mutawif yang membawa kami untuk umrah. Dengan nak baca doa tawaf keliling 7 kali, dengan nak terkedu terkedan nampak Kaabah depan mata, dengan nak tengok MasjidilHaram, dengan nak ikut Mutawif lagi, dengan nak jaga bahu sentiasa iring kaabah..Selesai tawaf, solat sunat tawaf. Sujud pertama ku dalam solat betul-betul di hadapan Kaabah sangat menusuk jiwa. Aku terasa aku sangat kerdil, hina & keji sebagai hambaNya. Ya ALLAH ampuni segala dosa ku Ya Tuhan. Tak layak rasanya aku berada di situ dengan segunung selangit dosa yang ku bawa. Dengan rahmat & rahimNya, aku masih diterima sebagai tetamuNya. Aku menangis dgn penyesalan & keinsafan. Aku bersyukur atas segala yg diberikanNya. Perasaan yang tak mampu ku gambarkan dengan kata-kata & apa jua bentuk tulisan. Tempat saie sedang diubahsuai, kami tak nampak kaabah dari situ sbb dah ditutup. Selesai tahalul, selesailah umrah ku yang pertama.

Alhamdulillah, aku berjaya menunaikan umrah lima kali sepanjang lebih kurang seminggu di sana, beberapa kali aku dapat mengucup Hajarul Aswad & bersolat sunat di Hijir Ismail. Bersolat di dalam MasjidilHaram dengan mengadap Kaabah di depan mata, mengundang satu perasaan yang sangat berbeza, sangat hebat! Tak ternilai perasaan itu. Ketenangan yang sebenarnya. Sungguh beruntung penduduk Makkah kalau mereka menggunakan peluang tu sepenuhnya. Pada satu malam, jemaah kami (optional) kebanyakannya yang muda-muda, dibawa mendaki Jabal Nur, di mana terletaknya Gua Hira'.Gua Hira' tempat Nabi Muhammad menerima wahyu pertamanya, tempat Nabi ber'uzlah. MasyaAllah, payahnya nak mendaki Jabal Nur tu, sejam untuk sampai ke puncak, tempat Gua Hira' tu. Tah berapa kali kami berhenti sebelum sampai di atas. Itu pun separuh perjalanan sudah ada tangga buatan manusia untuk memudahkan pendakian. Macam mana lah Siti Khadijah mendaki sehari-hari untuk membawa bekalan makanan kepada Rasul. Umur Baginda & isteri dah lebih 50 tahun. Ya Allah Hebatnya perjuanganmu Ya Rasul! Penat bukan main untuk mendaki Jabal Nur tu.

Masa di Makkah, byk juga tempat yg dibawa melawat. Muzium Makkah, Ta'if, Tan'im, Hubaidiyah, Padang Arafah, Jabarrahman, tapak umah Nabi Muhammad SAW, etc etc etc. Mmg enviroment kat sana lain drp tempat kita. Perempuan tak boleh drive. Tapi boleh dikatakan pegi lah kat mana2 pun, semua org boleh cakap Melayu/Indonesia. Tak ada masalah nak beli2 atau tawar2 barang. Aku considered the best place ever. Ketenangan yang tak dapat dicari di mana pun.

Patutlah org selalu cakap, orang yang pernah pegi Makkah mesti rasa nak pegi lagi. Memang betullah! Aku rasa mcm tanak balik ja. Kerinduan untuk ke sana lagi menebal hari ke hari. Ya Allah semoga dimurahkan rezeki, dibukakan hati untuk aku dapat sampai lagi ke sana. Mudah-mudahan semua keluarga, saudara mara & sahabat-sahabatku mendapat peluang juga untuk menjadi tetamu Mu dan diberi petunjuk & hidayah. Amin..

Sempurna

Kau begitu sempurna
Dimataku kau begitu indah
kau membuat diriku
akan slalu memujamu

Disetiap langkahku

Kukan slalu memikirkan dirimu
Tak bisa kubayangkan hidupku
tanpa cintamu

Janganlah kau tinggalkan diriku

Takkan mampu menghadapi semua
Hanya bersamamu ku akan bisa

Kau adalah darahku

Kau adalah jantungku
Kau adalah hidupku
Lengkapi diriku
Oh sayangku, kau begitu
Sempurna.. Sempurna..

Kau genggam tanganku

Saat diriku lemah dan terjatuh
Kau bisikkan kata dan hapus semua sesalku

Abah aku dedicate lagu ni to mama aku. I found it ssoo sweet. =)
Last month, they celebrated their 32nd wedding anniversary. Pegi honeymoon yg ke 3471 kali (hehehe..) kat Langkawi. Sejak2 pencen mmg asik berjalan2 makan angin lah kedua-dua mereka. Mama abah aku mmg meant for each other. They complete each other. Abah aku sangat lah ramah tamah hamah dan sewaktu dgnnye. Mama aku x cakap byk dgn org lain laa (but..sgt terre berleter kat aku..sabo je lah. ) Kedua-duanya buta IT and I'm very sure they won't find out about this blog..huahua. I can't live without them! I love them very much with full of heart... tp aku tak pandai nk tunjuk. But seriously I really really do!

Song dedications.
Penah dapat x? Aku ingat ms aku form 2 ke form 3 tah, there's a boy dedicated a song for me. Seingat aku, itu lah 1st time aku dpt song dedication. The song was All My Life by KC & Jojo. Kalau song dedication drp kwn2 mcm lagu Gradution - Vitamin C tu ada laa.. I also dedicate that song to them. Masa Asasi, aku penah dpt lagu Hanging By A Moment - Lifehouse. Bersungguh2 org tu nk suh aku paham lagu tu, dok tunjuk lirik kt aku. haha..
Then lagu Angel - Shaggy. Lagu ni Nurin & Juani pn dapat jugak ms tu. Daripada org yg lain2 laa. Aku rasa org yg dedicate lagu ni kt aku pon dh tak ingat psl ni. =) Takpalah, mungkin tak penting. Hmm..dia pnya fav song Suratan atau Kebetulan. Tak penah la plak dia ckp dedicate kt aku. Tak la kot.

Aku dedicate lagu kt org? huiiihhhh...sgt laaa byk!!!! Tak terkira. Tapi bila lagu tu kuar kt radio atau dgr kt mana2, aku ingat aku penah bg lagu tu kat sapa. And again aku rasa dia pon dh tatau lagu mana aku dedicate kat dia. Byk sgt or dia mmg xpenah kisah. Biar lah.

Tapi..lagu2 ni kdg2 mengingatkan kita pada someone. Mungkin lagu fav dia. Penah dedicate ke. Lirik lagu tu menusuk jiwa dan menikam jantung kena mengena ngn ceta hidup kita ke. Tak pun masa lagu tu famous ada kejadian2 yg berlaku ke (cth: Lagu Uptown Girl - aku ingat ms dok terlompat2 dlm bilik ms Asasi, ada certains lagu Peterpan aku teringat kt kengkwn band D'Unknown etc etc). Byk juga lagu yg menginsafkan. Jangan la layan lagu sampai emo lebih2..walaupun kdg2 aku sndiri pun terlalai sbbkannya. Ingatan untuk diri sndiri!

Current fav song : Andai Ku Tahu by Ungu