Sunday, December 28, 2008

Salam Maal Hijrah 1430M


Semoga Hijrah kali ini lebih bermakna kepada semua.

Dan sesiapa berhijrah ke jalan Allah (untuk membela dan menegakkan Islam), nescaya dia akan dapati di muka bumi ini tempat berHijrah yang banyak dan rezeki yang makmur dan sesiapa yang keluar rumahnya dengan tujuan berhijrah kepada Allah dan RasulNya, kemudian dia mati (dalam perjalanan), maka sesungguhnya telah tetap pahala Hijrahnya di sisi Allah dan (ingatlah) Allah Pengampun, lagi Maha Mengasihani

(Surah An-Nisa: 100)

kehadapan kamu III

kamu,
hebat. tu satu perkataan terbaik aku boleh fikirkan untuk kamu.
dalam gundah ini, kamu patut jadi lawan.
tapi kamu tetap teguh sebagai kawan.
tak terdetik pun sedikit di celah sudut hatiku untuk menidakkan kehebatan mu.
aku akur aku tak mampu bersaing dengan kamu.
aku nasrah..eh aku pasrah.
payah suatu keikhlasan itu.
berat suatu pengorbanan itu.
seksa suatu keredhaan itu.
sakit suatu penghijrahan itu.


kamu,
setiap ketetapan ada tujuan.
tolong jangan jadikan alasan.
Dia uji supaya kamu balik padaNya.
semoga kamu jumpa u-turn tu semula,
aku percaya hati kamu hanya terlalai sementara.


kamu,
aku tahu rasa sakit itu.
hati ku pedih bila kamu laluinya juga.
aku doa kamu cepat jumpa jalan bahagia.
jangan mengambil masa terlalu lama seperti ku jua.
aku akan ada selagi terdaya.


kamu,
ini aku. merepek.

kehadapan kamu II

ada bintang ada bulan.
indah. teman malam yang gelap.
apa yang kau kejar?
bulan? bintang?
atau sang matahari yg bercahaya?
atau mungkin pelangi yang hanya ilusi?
pilih. kau tetap akan kehilangan.

aku xde point. sekian.

Tuesday, December 23, 2008

oh buah kedondong


venue: umah pak uda kt kg nakhoda mengadap satu pokok yg ada byk buah.
day: sunday


aku:
nih buah ape pak ude? (hikhik..walopon aku rasa klaka kena ckp kl ngn bapa sedara..tp aku kena sedar diri yg kg aku satu lg di selayang. ingatkan aku pure kedah..tidak rupanya..ces)

pak ude:
ni pokok kedondong..tu buah kedondong la. nak mkn amik la.

aku:
ooo..buah kedondong. (dalam hati aku..macam penah tgk ja rupa buah ni..tp setahu aku bukan nama buah kedondong, mungkin ni buah lain)

pak ude:
org makan yg muda2 sikit, yg tua2 org xmkn.

aku:
mkn macam mana tu?

pak ude:
makan terus camtu la..amik..gigit terus..amik la try! amik yg macam tu (sambil tunjuk ke arah buah yg dh besar tapi masih hijau2)

aku:
eh takpe la pak ude, tak nak la. ni la first time tgk buah kedondong. (sambil dgn jakun2nya pegang2 buah tu n cium2. aku tanak amik risk dgn rasa yg belum tentu tu)

abah n abg aku dtg dr mana tah.

abah:
org selalu makan dgn kicap buah ni. cicah..

aku:
(dgn belagaknya) abg am tahu dak ni buah apa?

abg am:
tau..buah kedondong.

aku:
eh..macam mana tau..? (musykil..ingatkan aku dh hebat)

abg am:
org chef..tau la..(jawapan yg lagi belagak drp aku..cis)


venue: kepong
day: tuesday

aku: rituh nasrah first time tgk buah kedondong. (mengeluarkan ayat penyataan dgn tiba2)

auntie fauziah: laa..takkan xpenah tgk buah amra.

aku: laaaaaaaaaaaaa....buah kedondong tu buah amra kaaaa......... patut macam sama ja. tp bila tanya kata buah kedondong. (setrusnya menceritakan kejadian di atas)

moral of the story:
buah kedondong tu orang negeri2 lain sebut.
org utara sebut buah amra atau buah mera (megha).

aiiyooo..aku rasa sgt sengal!

past back as present

woohh..tajuk cam gempak ja kan. hehe..

well, i luv reading..i luv it alot.
when i was a little girl (ye ye aku tau skang pon tak besar sgt),
my mom used to buy me a lot of story books.
enid blyton was the author.

growing up still with books
sweet valley collections.
(do comics consider as books?)
if they do, doraemon, ujang, slamdunk should join in. hehe..
mutiara naga aku baca sampai habis..huhu.
and of course, lots of other story books.
kisah2 nabi, si kancil ke, buat baik bla bla bla..

i think i have read all of sidney sheldon's precious collection.
and i enjoyed harry potter books so much!

then, skang aku byk membaca blog.
that's y i said i luv search & read.
i get to know my 'journey', Islam, my heart is looking for..etc etc.

blogs also are real life stories.
some people are really good in writing.
the words..the phrase..are so bombastic.
some blogs give me inspiration.
hey, i just discover, i luve nice poems too.

it's been a while since the last time i bought a book.
last week, aku buang tebiat..
or maybe should say, kembali kepada tebiat lama.
aku p MPH beli 2 buku, p POPULAR beli 2 lagi.

pastu kt kedai mana tah aku beli 1 magazine.
aku beli 5 buah buku! please consider a magazine as a book.

eh..aku beli magazine ANIS every month.
so, tipu la aku tak beli buku dh lama kan..hehe..

this are those five. ANIS (monthly reading), La' Tahzan (read it before but want to have it for my collection n later reference), 3T (Taubat,Tasbih,Tahajud - I need it), Aku terima nikahnya (a gift to a friend who's getting married soon - tapi aku baca dulu..hehe), Thanks for the memories (no reason of buying - feel like reading it).

Plus with these five, qistin pinjamkan aku 2 more books. inspiration n motivation kinda books. Paulo Coelho is her fav author.




Happy reading to myself!
Syok tgk buku-buku baru ni.
Rasa nk cium2. haha..pegang pon dgn berhati-hati.
to fiza, thanks for be very nice to lend me your camera phone.

Friday, December 19, 2008

pls stay a bit longer

dear handphone,

I feel really sad now.
Your LCD goes crazy again.
I love you so much.
I have enough of losing.. watch & last phone.
I really want you to stay more more longer with me.
I hate people keep telling me to throw you away
and buy a new one.
It's kinda expensive to fix you back.
I dunno it's worth or not.
You meant so much to me.

uuwwaaaa!!!

Thursday, December 18, 2008

mode: takut

Mengapa ramai hamba Allah yang sudah bertaubat di hadapan Kaabah, disaksikan masjid Rasulullah SAW di sisi makamnya, dengan lelehan air mata yang menyesakkan dada tetapi dengan sekelip mata mengulangi kembali perbuatan maksiat dan melupakan janji setia kepada Allah yang diikat di lehernya?

aku takut. aku manusia yg lupa diri tu.
aku manusia yg tak tau malu tu.
sampai bila?
aku takut kalau masa hanya ada beberapa hari saja
mmg tak sempat aku bertaubat atas dosa yang selangit.
tapi aku takut juga kalau masa masih jauh di depan sana
aku masih ulang dosa di atas bumi Allah ni.
sungguh aku takut.

aku hidup untuk bahagia di akhirat sana.
itu tujuan hidup aku, yang akhirnya aku sedar dan jumpa.
aku tak hidup untuk kaya
aku tak hidup untuk manusia yang ku cinta
aku tahu semua itu sementara.

aku manusia yg hina dan sering lupa
iman yang selalu goyang dgn indahnya dunia

hidup ku untuk ibadah padaNya
aku tahu sangat tinggi cita-cita ku
kalau kaya itu datang di antara jalan hidupku
kalau nikah itu mengiringi hidupku
aku bersyukur, bukankah itu juga ibadah..

hari ni aku menangis
sujud pinta keampunan, pinta ketenangan
entah esok lusa aku ketawa sampai tak ingat dunia
gembira sambil berdosa

ya ALLAH, tolong lah aku.
jangan lah Kau tinggalkan aku walaupun sesaat atau kurang dari itu.
ampunkan aku ya Allah.

Alhamdulillah

Too Phat feat. Dian Sastrowardoyo, Yasin & Ahli Fiqir




Dian Sastro:
Disaat waktu berhenti…kosong
Dimensi membutakan mata,memekakkan telinga
Lalu diri menjadi hampa
Saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka
*Sadarku akan hadirmu,mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

Yassin:
Ult li albi bissaraha (I’m opening up my heart with honesty)
Hayya nab’idil karaha (Let’s avoid the hated and hatred)
Syakkireena a’ kulli ni’ma (Let’s remain thankful with what we have)
Ba’ ideena anil fattana (Let’s avoid all lies and sins)

Malique:
Merenungi luar jendela,mengagumi kebesaran yang Maha Esa
Ku menilai kehidupan dari sudut berbeza
Tak memadai hanya kecapi rasa selesa
Maukan harta yang mampu beli 1 semesta
Berpesta ke pagi botol bergelimpangan
Kekasih muda bukan takat berpegang tangan
Harta dan jamuan nafsu tidak berkekalan
Bila menjelang tua bukan itu jadi bekalan
Dan jangan puisi ini disalah tafsir pula
Bukan berkhutbah cuma betuli diri jua
Ingin hidup sempurna aset nilai berjuta,
saling tukar wanita,senyum dan mati tua
Bakat dikurnia jangan disalah guna
Jangan kufur nikmat yang diberi percuma
Guna kelebihan untuk hikmah bersamaJ
agalah nama hidup penuh pementasan dan drama

Ada berisi ada yang kurus,ada melencong ada yang lurus
bukan semuanya tulusada sempuna
ada kurang upaya ada yang jadi buta hanya bila sudah kaya
Sebesar rumah bermula dengan sekecil bata,boleh hilang dalam sekelip mata
Ucaplah alhamdulillah bukannya sukar,
kerna semana kaya atau besar
Tetap Allahuakbar!!!

Joe Flizzow:
Jadikanlah ku tentera Fisabilillah yang tertera di kalimah harap memanduilah
Entah apabila persimpangan tiba,hidup penuh rintangan harus kuhadapinya
Harapku tidak terlupa diri bila gembira,dan cuma mula mencari kau disaat hiba
Ku cuma manusia penuh dengan kesilapan tapi bisa membezakan cahaya dan kegelapan
Tabah bila dihalangan duri onak dan cobaan
Teguh bila dicobakan keruh kuasa dan perempuan
Sentiasa legar diminda,dikejar dan dipinta dari zaman bermula hingga ke akhirnya
Ku mengerti siapa ku tanpamu disisi dan apa guna posesi juga posisi
Sementara ini cuma hanya puisi,nukilan tulisan dan bisikan isi hati
Mencari keterangan,menjiwai peranan menepati pesanan janji juga saranan
Alhamdulillah atas kurniaan rezeki,moga tidak terleka dalam perjalanan ini

Ahli Fiqir:
Aku yang memandang di dalam lubuk hati,
mencari-cari zat rahsia yang katanya tersembunyi
Aku yang melihat alam meliputi wujud menyertai
lalu ku pindahkan alam ke dalam mata hati
Aku hakiki,aku mengerti segala yang terjadi di langit dan di bumi
Gunanya tiada fantasi, pelik dan benar,qada’ dan qadar
kau berilah ku kekuatan
Agar dapat ku hindarkan segala kesesatan
Usah kau biar nafsuku terliur dari pandangan majazi ini,
aku yang hodoh lagi hina amat benar merindui
Moga cahaya lailatul tak membutakan mataku,
semoga segala puji tak ku meninggi diri
Moga segala janji dapat juga ku penuhi,
moga dapatku hadapi tikaman dari belakang
Lidah setajam pisau, ku tidak akan risau
dengan dugaan cabaran sepanjang perjalanan
Ku pasrah ku akur 7,8,6 Alhamdulillah Syukur…

Dian Sastro:
Sujudku pun takkan memuaskan inginku‘tuk hanturkan
* sembah sedalam kalbu
Adapun kusembahkan syukur padamu ya Allah
Untuk nama,harta dan keluarga yang mencinta
Dan perjalanan yang sejauh ini tertempa
Alhamdulillah pilihan dan kesempatan
Yang membuat hamba mengerti lebih baik makna diri
Semua lebih berarti akan mudah dihayati
Alhamdulillah,Alhamdulillah,Alhamdulillah….

Tuesday, December 16, 2008

Manusia kerap lupa janji tak ulang maksiat

creditted to mutiara hati
Tajdid Iman:
Oleh Dr Juanda Jaya

AL-IMAM Ibnu Al-Qayyim dalam kitabnya Al-Daa’ wal Dawaa’ berkata: “Kegembiraanmu dengan perbuatan dosa, tertawamu ketika melakukan dosa, kesedihanmu saat tidak dapat melakukan dosa, kesungguhanmu menutupi aib akibat dosa dan hatimu yang tidak boleh gementar ketika Allah memandang dosamu, semua itu lebih berat di sisi Allah melebihi timbangan dosa itu.”

Betapa mudahnya kita melupakan dosa sedangkan Allah merekodkan segala-galanya untuk sidang perbicaraan di akhirat. Bukankah sudah sampai kepada kita firman Allah mengenai nasib manusia yang mudah melupakan dosanya.

Firman Allah yang bermaksud:

“Dan diletakkanlah kitab, lalu kamu akan melihat orang bersalah ketakutan terhadap apa yang tertulis di dalamnya, dan mereka berkata: Aduhai celaka kami, Kitab apakah ini yang tidak meninggalkan yang kecil dan tidak (pula) yang besar, melainkan ia mencatat semuanya; dan mereka dapati apa yang sudah mereka kerjakan ada tertulis dan Tuhanmu tidak menganiaya seorang juga pun.” (Surah al-Kahfi, ayat 49)

Mengapa manusia selalu mengulangi dosanya selepas bertaubat? Apakah kerana syaitan lebih bijak menyelewengkan mereka dengan hujah bahawa Allah Maha Pengasih dan Maha Pengampun? Lalu mengapa orang bodoh itu tidak berfikir apakah tujuan diciptakan neraka jika mereka semua kononnya boleh masuk syurga dengan cara mempermain-mainkan pengampunan Allah ?

Orang yang benar-benar beriman tidak akan terjerumus ke dalam lubang sama dua kali dan orang yang benar yakin dengan perhitungan hari akhirat pasti berusaha menjadikan hari ini lebih baik daripada kelmarin dari segi peningkatan ilmu, iman dan ibadat.

Jadi panggilan apakah yang paling sesuai bagi mereka yang selepas bertaubat selalu berbuat dosa kembali secara berulang? Agaknya mereka ini sesuai dipanggil dengan sebutan hamba Allah yang tidak tahu malu.

Seorang lelaki bertanya kepada Ibrahim bin Adham: “Wahai Imam, aku ingin bertaubat dan meninggalkan dosa tetapi aku selalu mengulangi dosaku, tunjukkanlah kepadaku jalan yang mencegah aku bermaksiat lagi kepada Allah .”

Ibrahim bin Adham berkata: “Jika engkau ingin bermaksiat janganlah engkau melakukannya di atas bumi milik Allah ini. Lelaki itu bertanya: Lalu di manakah aku boleh melakukannya? Ibrahim bin Adham menjawab: Keluarlah dari bumi-Nya. Dan jika engkau masih ingin melakukan maksiat, jangan makan rezeki kurniaan-Nya. Lelaki itu bertanya: Bagaimana aku boleh hidup tanpa rezeki daripada-Nya? Ibrahim berkata: “Tidakkah engkau rasa malu hidup di atas bumi-Nya dan makan daripada rezeki-Nya kemudian melakukan maksiat kepada-Nya?”

Mengapa ramai hamba Allah yang sudah bertaubat di hadapan Kaabah, disaksikan masjid Rasulullah SAW di sisi makamnya, dengan lelehan air mata yang menyesakkan dada tetapi dengan sekelip mata mengulangi kembali perbuatan maksiat dan melupakan janji setia kepada Allah yang diikat di lehernya?

Dia ditipu oleh hasutan syaitan yang memanjangkan angan-angan bahawa dengan hartanya dia boleh 10 kali lagi mengerjakan haji dan menambah amal salih. Tetapi dia lupa sihat dan sakit, ajal dan maut di tangan Allah yang tidak mungkin dibeli dengan harta dan kedudukannya. Bagaimana jika Allah mencabut nyawanya dalam keadaan dia bermaksiat?

Begitu pula ketika seseorang ditimpa musibah, serta-merta dia ingat kepada Allah dan cepat bertaubat, tetapi dengan sedikit saja harta dan keuntungan yang Allah tambahkan, dia sudah pun lupa dan lalai kerana tidak tahan dengan ujian harta itu, akhirnya dia bermaksiat kembali tanpa rasa malu.

Jelaslah betapa pentingnya seorang hamba memiliki rasa malu kepada Allah supaya dia sentiasa berada dalam keadaan sedar dan terjaga mata hatinya, tidak tidur dan lalai dibius oleh kemaksiatan yang bermaharajalela.

Bagaimanakah cara menumbuhkan rasa malu kepada Allah ?

Ingatlah kurniaan Allah .

Kadangkala Allah merahmati hamba-Nya dengan mengirimkan ilham ke dalam hati yang terdetik secara tiba-tiba. Pernahkah kita rasai kurniaan Allah itu semakin banyak dilimpahkan seiring semakin tebalnya buku catatan dosa yang kita lakukan?

Mengapa Allah membalas dosa itu dengan rezeki yang semakin banyak, pujian manusia yang semakin melambungkan nama, jawatan semakin kukuh, kehidupan meningkat sejahtera padahal dosa dibuat berganda-ganda banyaknya?

Orang yang mendapat keuntungan dunia hendaklah selalu mengingati firman Allah yang bermaksud:

“Barang siapa yang menghendaki kehidupan dunia dan perhiasannya, nescaya Kami berikan kepada mereka balasan pekerjaan mereka di dunia dengan sempurna dan mereka di dunia itu tidak akan dirugikan. Itulah orang yang tidak memperoleh di akhirat, kecuali neraka dan lenyaplah di akhirat itu apa yang mereka usahakan di dunia dan sia-sialah apa yang mereka kerjakan.” (Surah Hud, ayat 15-16)

Ayat itulah yang menyebabkan Amirul Mukminin Muawiyah bin Abu Sufyan menyungkurkan mukanya ke tanah lalu beliau menangis saat menghadapi sakaratul maut sambil mengulang-ulangi bacaan ayat berkenaan.

Mengapa Allah tidak terus menyeksa manusia pada kali pertama dia mengulangi dosanya, lalu dicabut rezeki dan keberuntungan daripada hidupnya, ditimpa musibah dan diazab secara langsung tanpa bertangguh?

Maha Suci Allah yang sentiasa memberi peluang untuk manusia mengingati kurniaan-Nya. Dialah Allah yang melimpahkan nikmat supaya mereka bersyukur dan kembali pulang, Dia menangguhkan seksa kerana sayang kepada kita sedangkan orang yang berdekatan dengan kita terkena bala dan musibah. Fikirkanlah ilham yang hadir dalam hati. Belumkah lagi muncul hati yang malu milik hamba Allah yang beruntung ini?

Aisyah pernah bertanya kepada Rasulullah SAW, mengapa Baginda melakukan solat malam sehingga kaki Baginda bengkak sedangkan Allah sudah menyucikan dirinya? Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Tidak bolehkan aku menjadi hamba yang bersyukur kepada Tuhanku?” (Hadis riwayat al-Bukhari)

Telitilah aib diri.

Ada seorang hamba yang berangan-angan masuk syurga dengan membawa sembahyang yang dilakukan dengan lalai hingga habis waktu, puasa yang perisainya dikoyakkan dengan dengki, pertengkaran dan perbuatan keji, haji yang dilakukannya tanpa reda dan hilang sabar, kering ilmu dan kosong amal.

Dia mahu mengetuk pintu syurga dengan tangannya yang berlumuran darah kerana mengambil hak saudaranya, menjerit minta diizinkan masuk padahal mulutnya masih berbau bangkai mayat saudaranya yang diumpat, matanya mengintai-intai taman syurga tapi kabur oleh gelapnya bayang-bayang zina mata yang pernah dilakukannya ketika melayari web lucah, khidmat pesanan ringkas (SMS) mesra dan jenayah seksual yang ditatapi setiap hari.

Jika tidak juga rasa malu melihat kekotoran diri, sekurang-kurangnya malulah bila melakukannya secara terang-terangan. Apa akan jadi dengan dunia ini apabila semua manusia berbuat maksiat secara terbuka dan tiada seorangpun memiliki rasa malu melakukannya.
Rosaklah masyarakat yang tenggelam dalam kebatilan apabila tiada yang menegakkan amar makruf nahi mungkar di kalangan mereka. Kemaksiatan dan kejahatan manusia yang berakhir dengan kehancuran, semuanya bermula daripada hilangnya rasa malu.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Sesungguhnya jika Allah mahu menghancurkan seorang hamba-Nya, pasti Dia mencabut rasa malu dalam dirinya, jika dicabut rasa malu, maka kamu tidak akan menjumpainya melainkan orang itu membenci dan dibenci. Apabila kamu tidak menjumpainya kecuali ia membenci dan dibenci, dicabutlah rasa amanah daripadanya, maka jika dicabut rasa amanah, kamu tidak menjumpainya kecuali ia khianat dan mengkhianati kemudian jika kamu tidak menjumpainya kecuali ia khianat dan mengkhianati, dicabutlah kasih sayang daripadanya, jika kasih sayang dicabut maka kamu tidak menjumpainya melainkan ia dikutuk dan dilaknat, akhirnya dicabutlah ikatan keislaman darinya.” (Hadis riwayat Ibnu Majah)

Lihatlah iman dan amal orang lain.

Apabila seorang hamba berasa dirinya berada di bawah titik paling rendah dalam kadar hitungan imannya, hendaklah ia melihat kepada ketinggian iman orang lain di sekelilingnya. Perhatikan hamba Allah yang khusyuk berdoa sambil menangis, walaupun hati ini keras tak tembus dengan tangisan tetapi sekurang-kurangnya kita mahu menangisi diri sendiri kerana tidak boleh menangis.

Betapa malunya membandingkan kejahilan diri kita dengan ulama, kemalasan kita dengan orang yang ihsan, riak yang terpalit di hati ini bandingkanlah dengan sifat ikhlas yang menghiasi jiwa orang lain.

Orang kaya yang bersedekah satu gantang berasa malu melihat orang miskin boleh bersedekah 10 kali ganda daripadanya. Semua orang mukmin yang mulia akhlak dan kuat ibadatnya serta luas kefahaman ilmunya menjadi teladan untuk kita.

Pandanglah mereka dengan penghormatan dan kemuliaan dan segera bandingkan dengan diri sendiri, di manakah silapnya kita yang tidak setaraf iman dengan mereka. Jika mereka umpama bintang, kita pula hanya lilin kerdil yang kerjanya hanya membakar diri saja.

Di antara orang yang malu dengan yang tak tahu malu, amat jauh beza pada pandangan manusia apatah lagi jika Allah yang memandangnya.

- Penulis ialah pendakwah dari Sarawak dan boleh dihubungi melalui Juanda@msu.edu.my

Cari hati kamu

Cari hati kamu di tiga tempat

1. Sewaktu bangun membaca Al-Quran
2. Jika tidak ditemui, cari hatimu ketika mengerja solat
3. Jika tidak ditemui juga, cari hatimu ketika bertafakur mengingati mati.

Jika tidak kau temui, berdoalah pada Allah, pinta hati yang baru.
Kerana hakikatnya kau tidak mempunyai hati ketika itu.

Jalan itu SUSAH tapi INDAH.
Kebaikan itu kerapkali perlu dimulakan berkali-kali.

Monday, December 15, 2008

kasut cantik

thanks to erni for the boongashoes entry!
excited. sgt cun. smpai tatau nk pilih ni. camne?!
aku nak! aku nak!
waaahh..

bleh design kasut sendiri..
http://www.boongashoes.blogspot.com/
tp aku mmg tak reti la kan bab ni.



nak suma ni! ade sesapa nk bg tak? kaki aku size 5. haha..

Sunday, December 14, 2008

puteri gabai they called me

dearest my gila friends,
thank you sssooooo muuuuccchhh for a great day!
damn u guys..this will make such a hard time for me to leave you.

early morning..oops early SUNDAY morning,
(hari AHAD mana ada org bgn pg2 la wei!! gile pe..)
I've been waken up by Norul.
peh, hafiz the bro & naza the parkison dtg amik aku kol 745am.

Sg Gabai - the destination for today!
nk tercabut kepala lutut aku nk smpai kt kwsn yg air terjun atas tu.
makanan yg dibawa mcm nk tinggal dua hari kat sana.
siap bleh buat kenduri kt org2 sebelah lg..
sejuk gilooosss air tu k.
organizer siap buat game lg..ade bbq..
pastu aku ni kan sgt berat..tah brp kali nk hanyut.
sib baik kengkawan sentiasa memastikan aku ade tmpt berpaut..
hehehe..diorg la tu tmpt paut.
kalo nk g tmpt air laju je..suma kena tarik aku..sbb aku mmg tak bergerak.

aku ngn maz..sama2 tak reti berenang..lawan pegang each other.
hehehe..tp ada hati nk pegi dok kt air terjun tu.
plg kelaka maz ajak aku berendam di suatu kwsn yg konon2 airnya tenang.
pegi je port tu..nk berendam pe nya..air paras buku lali je.
aku siap dok bertimpuh..bersila..
maz plak bleh berpura2 berenang kt situ..hahaha..logik aa terapung..
tenggelam pon tak habis.

pastu dok main capkalicap ramai2..ngn permainan aku tatau nama..
tapi kalo nk main..bunyi psstt..psstt..takleh sama ngn org yg buat tu.
paham tak? tak paham sudah.

masa nk pegi tuka baju..
aku tatau nape aku blur2 sgt. fatin dh mcm kantoi..
tp aku still tak realize ape2..
siot je..kena mandi telur aku ms tu.
tapi yg best fatin dok ketuk telur kt blkg aku tak pecah2..
sakit bahu aku..pakai telur rebus ke ape!
hehe..mana leh kena sorg2 kan..
pastu aku attack diorg ngn telur yg dok meleleh2 kt baju tu.
nurul pasrah je kena peluk ngn aku. hamiikk koo!!

pastu aku dimandikan dgn sabun bagaikan puteri oleh dayang2..
iaitu dayang ipah, dayang norul, dayang dewi,
dayang maz n dayang fatin.
tima kasih ye dayang2 suma! i lap u!
walopon dh berbuih air sungai tu..
aku masih saiko yg aku ni berbau telur lg..
hehe..

perjalanan pulang juga membahagiakan aku.
azrul yg sedekahkan sebelah cermin mata dia kt ikan sg gabai xleh nk drive..
telah memberi kehidupan yg begitu bermakna bg diri ku.
drive keta manual slps beberapa ketika.
laaayyyyaaaannnn giilleeeee...
mmg heaven la nikmat bawak kete manual.

kalo rajin nnti aku upload gmba.
blk tu g buat spek si azrul buta tu.
dia ada celik blk dh skang.

wei..seriously i enjoyed the day!
norul, i arward you the best organizer. thanks weh.
thank you so much kawan2.. =D

eh aku ni mula2 mcm nk buat post in english..tah apa2 tah.
lantak la..
aku bahagia!
muaahh..

counting

i'm counting the days
nothing to do with what those lucky girls are waiting,
yes, i call this year & next year as mating year - tahun mengawan.
but i'm counting for the new year - 1430H.
i have new resolution
with a new high hope.

dun put too much hope or too high hope,
afraid you will fall and hurt so much.

as my dear friend qistin told me today,
if you fall from level 3 you will feel the pain,
if you fall from level 10 you will also feel the pain.
why not just be at the highest level..
nothing to loose anyway.
yeah, why not being at the best level in your life.

hey you who said that to me,
you know that every night i being grateful,
because Allah has sent you to me at the perfect time.
you really inspired me, and help me to raise up again.
*hug*

Thursday, December 11, 2008

aku terkorban pada hari raya korban

al kisaaaahhh...
alkisah sang kancil dtg beramai mengadap sultan...
(taaiiibbbbb....)

haih..
alkisah..
aku terkorban pada hari raya korban.
in other very simple word..cir bir.

mmg seksa jiwa raga..dan tuuttt..
penat gilos menjadi pengunjung setia toilet.
aku penah gak before this jd cmni..tp sehari ja. dh lama dulu.
ni sampai 4 hari..mmg beeeessstttt!!!
terkulai johor aku..(aku tau kulai kt johor ok!)

sepanjang masa itu, aku mendapat byk gila petua utk
menstopkan masalah dunia itu.

1. minum teh o kelat
2. minum milo o kosong
3. minum air tepung gandum (first time aku dgr)
4. mkn 3 pucuk daun jambu batu + garam
5. makan milo
6. makan pil chi ki tek aun
7. makan pil arang (charcoal)
8. minum air beras hangus

selain tu, mkn ubat doc la kan.
n minum 100 plus.

is it working?? maybe for others..
aku try most of those petua. except pucuk jambu n air beras hangus tu.
the rest are done!
and akhirnya ada ubat yg rasa sedap..ialah makan milo saja.

letih tau dak cir bir ni!!!
sekian cerita hari raya korban aku.
takde gamba..takkan nk tunjuk gamba T*** aku kot..
hahahah...

Friday, December 5, 2008

want vs need

another wisdom words from a wise guy;

we will not always get what we want,
but we will always have what we need.

p/s: thank you for your support. i feel better. =)

Thursday, December 4, 2008

REMINDER TO MYSELF!

Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara.
heh. bukan tu la.

Ingat matlamat hidup!
.
.
.
.

Remember the reason you are doing all this at the first place!

Chaiyok!

Wednesday, December 3, 2008

The moon is smiling :)

Semalam henpon ku yg ala2 nampak tak nampak je
screennya tu berbunyi.
Menandakan ada khidmat pesanan ringkas masuk.
Dem..sape antar ni.
dah la setiap kali nk baca msg aku kena
ketuk2 la..on off la..shake2 la..tekan2 la..atau buat la apa2 yg patut
utk membuatkan screen hp aku menayangkan apa yg sepatutnya terpapar di situ.

Dalam usaha gigih itu, hasil nya aku berjaya,
walaupun kadang2 kuar kaler biru, kadang2 merah, kadang2 ijau..
xkisahlah.. janji aku bleh baca. qistin rupanya. dgn msg berbunyi
"The moon is smilling, The left side is Venus and the right is Jupiter"
(atau mungkin terbalik kedudukannya, aku takleh nk refer blk,
sbb hp aku skang kaler itam pekat..ciss..)

Dgn itu, aku terkedek2 lari keluar untuk menyaksikan kebenaran itu.
Subanallah. mmg betul la! Mmg hebatlah kebesaran Allah.
dgn penuh kejakunan dan kagum.
Tapi sengal sbb tak cuba amik gmba.
Tapi..untuk tatapan aku dan sesapa yg tak tgk smlm
Sila cuci mata ngn gmba2 berikut.
Gamba di bawah adalah hak milik En. Molarc
(tatau sape..tp kawan erni)
dan juga dicurik dr blog syikin. Tima kasih!




cantik kan?
tiba2 aku teringat lagu bintang
Air
Bintang
Bintang di langit
Kerlip engkau di sana
Memberi cahayanya di setiap insan
Malam yang dingin
Kuharap engkau datang
Memberi kerinduan di sela mimpi - mimpinya
Melangkah sendiri di tengah gelap malam
Hanya untuk mencuri jatuh sinaran
Tak terasa sang waktu
Melewati hidupnya
Tanda pagi menjelang
Mengganti malam
Oh bintang tetaplah pastikan cahyanya
Sinari langkahku setiap saat
Bintang pun tersenyum dengarkan pintaku
Berikan kecupan di sudut tidurnya
p/s: Untuk urusan rasmi dan penting
(contohnya nk ajak lepak2 atau bergosip)
sila lah call. sbb kalao msg tah bila aku akan berjaya baca.
harap maklum.
aah..jgn ngada2 suh aku beli henpon lain. kalau korang hadiahkan ok gak.

Tuesday, December 2, 2008

consolidate of wishes

Dear those ppl whom I love,

To En. Hafiz (even I'm doubt you ever read my blog..haha)
Thank you so much for everythings .
I have to open a new blog (not new entry, but a blog)
if I have to list all down.
Well done for the great job! You really deserve the trust.
All the best there..(this is for later, i guess)

To Nurin
I luv u bebeh! haha..
happy for your lovely goody goody change..
bukan dress up tu..yg malu2 tu..huahuahua
aku doakan terbaik utk ko beb!

To Doc Juani
Hey..you're really a doctor now.
macam tak caya ja..
hope you won't be so busy for our hang out time!
All the best. Proud of you.

To Mama & Aboh to be - Putu & Nasrul
As u know, aku dah terlebih excited dgn the happy and great news!
Congrats!
p/s: sedar tak aku takde dlm mail list tu..ciss..

To Ruhil & Hubby - also mama abah to be
Another congrats to both!
nnti korg bleh la daftar sekolah sama2 ngn pasangan di atas.
Happy for you.
still ingat hidangan kepok lekor yg sgt byk dulu.

To Syira & Chot (by the time hampa pasang internet..
mungkin dh basi wish ni..hehe)
Congrats n Happy 1 month anniversary!
aku takmo ckp dpn2..tapi hampa dua mmg sweet.
and pls jgn ulang menda ni dpn aku k..keep it here only!
hahaha..

To Venesa & Pooven
Congrats newly married couple!
so so happy for you..n venesa, u looked so preeeettty!
yes..i hate you guys for being so far away.
nnti sponsor la aku p melbourne wei..pls pls..

To Shida Gan & Abg Miel - very2 soon to be married.
Lek weh, jgn cuak..mesti tgh berdebar gila kan?
so sorry can't make it to the wedding nnti.
cuti aku dah takdak. Congrats!

To Shida Puch & hubby
Congrats! sungguh cantik kamu di hari bahagia.
aku di kedah semasa itu. maaf ye..

To Amal & Yoz (tatau camne eja) - soon to be married
hope not too late. congrats di atas ketunangan korg.
nnti aku akan cuba usahakan sampai di hari bahagia kamu ye rumet.

To Iza & Tazry - soon to be engaged
Congratulation my housemate!
Akan aku try arrange how to make it to Malacca that day.

To EG & Faten - soon to be married
Yeaayy..aku masih ingat masa aku tanya faten syg eg tak..
lalu dia blushing..dan marah aku..
hahaha..congrats..
aku doakan suma berjalan lancar nnti..

To Ajon, Faten & Azrul
Congratulations for your convocation!
You have a degree scroll now. haha..
dh bleh letak dlm frame.

To Jamal & Arip - soon to be married (jamal for jamaliah..haha)
Arip..bawaklah aku ke sepmporna!
Jamal..jgn lupa bunga tu bagi kt aku..hahaha..
tapi ko jgn gtau mak andam ko tau.
Congrats beb!

To my beloved Qistin!!! and Asraf senget..
Congrats for the engagement.
You inspired me so much kid!

To Nakisha & Zack
Welcome to Qistin's club.
Congrats!

ramai lg ni yg dah kawin & akan kawin..
tak larat nk list..
aku doakan suma bahagia smpai akhir hayat.

oo..new born baby.. congarst to nis!! congrats to hajare!!

untill 2.00 am..yg ni je aku mampu ingat.
the rest..nnti aku cr ilham dlm mimpi.
*grin*

tough

"when the going gets tough, the tough gets going."
tajuk choral speaking 1998.
hehe..takdak kaitan pon ngn entri.
but still..it was a great year.

apa tujuan hidup ni ?
aku yg bengong2 ni..rasanya dh jumpa tujuan hidup aku.
nice hah? i'm proud of myself.
tp xmau la aku announce kt sini..
(memandangkan dgn perasan yg tingginya,
aku rasa blog aku ni ada gak pembacanya..kui kui kui..)
eleehh..nurin nurin (refer kpd ramai) aku tau korang baca..haha

after 20 years..oops 25..ye aku baru yakin tujuan hidup aku.
korangnya dh tau ke? heh.
think deep..and deeper.
guidance dh beribu tahun wujud.
tp aku yg sengal ni..baru nk nk mengaplikasikan.

bukan senang.
tp aku tekad (ke nekad? apa word yg betul ek?) nk go for it.

bila dh ada tujuan hidup ni.. (patutnya word tu 'apabila' kan?)
there's a lot of things are change, most of them, how we think.
in our way to archive our purpose of life, there's a package of bitter and sweet..
(or maybe sugar and spice and everything nice! hehe..)
patience is most needed.

this entry just to remind me & myself that
I have the purpose of life!! =D

Saturday, November 29, 2008

Penah jadi tak?

Beberapa kali dlm sejarah lipatan hidup aku (fuiyoo ayat..)
berlaku kejadian2 seperti berikut..

ada call masuk..heh incoming call la dlm omputihnye.
pastu aku pon angkat dgn yakinnya, "Hello, Waalaikumussalam.."
(patutnya aku bg salam kan..sengal tul)
pastu org tu pon..hello, lalu blur. mungkin dia terpinga2 apa patut dia ckp.

recently berlaku satu kejadian misteri..
aku tegur sorang kwn lama, mmg dah lama tak tegur ni..
walaupun dah lama dia ada dlm list ym aku.

aku : assalamualaikum
aku : pekaba
dia : waalaikumussalam
aku : sihat, alhamdulillah
dia : sihat
dia : eh?
(demmm!! dia tak tanya pon..tu aku yg tanya..nape aku jwb sndiri!)
aku (nk kaver malu) : eh..sndiri tanya sndiri jawab plak.. salah window ni.
dia : eh..takpe..mmg nk tanya pon

kih kih kih..
hopefully, jgn la dia baca blog ni..buat malu je.
pecah rahsia aku buat ayat kaver line.


ni cite lain..
aku ada kawan nama nurin..adik bradik nama nurin gak.
kalo tipun umah dia kena bg nama penuh.
seb baik aku dh tulis siap2 nama penuh dia kt kertas kecik bila nk tipun umah dia.
tp tu bukan citenya..
dia slalu tipu aku..kejap dia kata kt aussie tmbh sejam..
esok lusa dia kata tambah 2 jam plak..
pastu jadi tmbah 3 jam plak..
kdg2 turun balik sejam.
tak logik betul. bumi berputar sama je. ape nk tuka2 jam.
ingat masuk mesin masa pe..
lg satu cite.. dia tgh bercenta skang..hakhakhak..oh nurin!

Friday, November 28, 2008

F.R.I.E.N.D.S

Thanks to you!

I know I can't thanks enough.
I think you know who you are. Dun point to others, it's really you.

~ Because you always listen, understand and give supports. *hug*

~ Because you always listen, trying hard to understand & advise.

~ Because you lend me your shoulders & ears, of course.. when I cried out loud.

~ Because you care to know and have a deep feeling of sympathy.

~ Because you listened, tried to teach me to be stronger by being away from me.

~ Because you hate me and it's give me courage to fight more.

~ Because you always in my heart & my mind, so I know I still have those.

~ Because you ever come across in my life, yes, you do affect me.

i luv u friends! *wink*


I did alot of thinking before the decision is done.
I know you care. I need your support & pray for me.

*smile*

Thursday, November 27, 2008

Cawan vs Air


SEKUMPULAN bekas pelajar sebuah universiti berkumpul menziarahi bekas pensyarah mereka. Pensyarah itu amat gembira menerima kedatangan bekas pelajar yang berjaya dalam jurusan dan kehidupan masing-masing. Mereka bertanya khabar dengan penuh mesra dan terus terang. Perbincangan berlanjutan sehingga menyangkut kepada permasalahan berbentuk peribadi. Ada yang mengeluh, mengadu dan meluahkan perasaan yang tertekan dengan pelbagai permasalahan, tekanan hidup berkeluarga, dengan rakan di tempat kerja serta masyarakat sekeliling.

Pensyarah itu hanya tersenyum dan terus menuju ke dapur untuk mengambil cawan pelbagai bentuk dan warna. Ada yang dibuat daripada tembikar, kaca dan plastik. Ada yang cantik, penuh hiasan, kelihatan mahal dan ada yang biasa saja dan murah. Pensyarah itu menjemput semua bekas anak murid itu minum menggunakan cawan pilihan mereka.

Apabila semua bekas pelajar itu mengambil cawan yang terisi air, dia pun berkata: "Jika kamu perhatikan, semua cawan yang cantik dan mahal itu diambil, yang tinggal hanya cawan yang biasa-biasa dan murah! "Begitulah lumrahnya kita hanya akan memilih yang terbaik (menurut pandangan luaran), sebenarnya itulah punca masalah dan tekanan hidup yang kita semua hadapi!"

Apa yang kita perlukan sebenarnya adalah air, bukan cawan itu, tetapi kita secara tidak sedar memilih cawan yang cantik saja! Demikianlah kehidupan ini – ibarat air. Kerjaya, wang ringgit dan kedudukan dalam masyarakat semuanya umpama cawan yang beraneka warna itu. Semua itu adalah alat atau pemudah cara untuk meneruskan hidup tetapi kualiti hidup tidak berubah. Jika kita hanya menumpukan perhatian kepada cawan, kita tidak ada masa untuk menghargai, merasakan dan menikmati air itu!

Apa yang pensyarah itu katakan bertepatan dengan apa yang al- Quran bentangkan mengenai jiwa manusia yang selalu berkeluh kesah dan tidak pernah rasa cukup. Pelbagai permasalahan kita berpunca daripada empat perkara:

  • Kita hanya memandang dan menginginkan apa yang ada pada tangan orang lain. Kita tidak nampak atau lupakan nikmat di dalam genggaman kita. Walhal, Allah telah berikan kepada kita. Oleh itu kita tidak rasakan ‘keseronokan’ atau terasa nikmat dengan pemberian itu.
  • Kita terlalu banyak ‘komplen’ dan komen (mengadu) dan mengeluh serta menyalahkan keadaan sehingga kepada permasalahan sekecil-kecilnya dalam kehidupan dunia ini. Tetapi, kita sering lupa kesusahan dan penderitaan sebenar yang bakal kita hadapi di akhirat kelak.
  • Kita terlalu mengejar kemewahan, kemegahan dan glamor kehidupan sehingga melupakan tujuan hidup kita sebenarnya. Inilah sebenar ujian hidup yang kadang kala kita rasakan amat memeritkan untuk dihindari, pada hal kita tahu ganjarannya adalah syurga daripada Allah.
  • Kita selalu menganggap kehidupan di dunia ini untuk hidup selama-lamanya. Oleh itu, kita menghabiskan seluruh sumber dalam diri semata-mata untuk membina pengaruh, mengumpul harta dan kemasyhuran diri seolah-olah ‘kematian’ itu untuk orang lain, bukan untuk kita. Kita lupa semua kejadian akan mati dan walhal akhirat adalah kehidupan abadi.

Oleh itu, dari sekarang kita hentikan perangai suka komplen, komen dan berkeluh kesah. Kita hargailah kehidupan ini. Kita jalani kehidupan sebagai khalifah Allah, melakukan yang makruf, melarang perkara yang mungkar. Kita syukuri nikmat yang ada dan panjangkan nikmat ini kepada orang lain dengan memberikan khidmat menolong dan memudahkan kehidupan orang lain.

Pernah suatu ketika Saidina Ali ditanya oleh seorang lelaki: "Jika diberikan pilihan, mana satukah yang kamu pilih?, kehidupan di dunia atau mati? Jawapan baginda memeranjatkan lelaki itu: "Saya akan pilih kehidupan di dunia, melalui perjuangan dalam kehidupan ini, saya mendapat bekalan untuk mencapai keredaan Allah di akhirat kelak."

Moga seluruh perjalanan hidup kita diredhai dan dirahmati oleh Allah. Apa guna hidup seorang hamba tanpa keredhaan penciptaNYA.

Tuesday, November 25, 2008

What I've Learnt Today ?

I've learned that no matter what happens, or how bad it seems today, life does go on, and it will be better tomorrow."

"I've learned that regardless of your relationship with your parents, you'll miss them when they're gone from your life."

"I've learned that making a 'living' is not the same thing as 'making a life'."

"I've learned that life sometimes gives you a second chance."

"I've learned that you shouldn't go through life with a catcher's mitt on both hands; you need to be able to throw some things back."

"I've learned that whenever I decide something with an open heart, I usually make the right decision."

"I've learned that even when I have pains, I don't have to be one."

"I've learned that every day you should reach out and touch someone."

"People love a warm hug, or just a friendly pat on the back."

"I've learned that I still have a lot to learn."

"I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel."


APPRECIATE THINGS AROUND YOU...THERE'S A REASON WHY ALLAH DID THAT. ^_^


creditted iluvislam

Saturday, November 22, 2008

A little girl's prayers

When I was a little girl, so young,
with curly hairs (I dun have it anymore),
I used to pray this way to Allah

" Ya Allah, ampunkan dosaku dan mama abah,
murahkan rezeki ku dan mama abah,
panjangkan umur ku dan mama abah
tapi Kau bagilah mama abah umur lagi panjang.
Bagi la aku mati dulu sebelum mama abah.."

another one..

" Ya Allah, bagi la semua dosa-dosa mama kat aku,
dan ampunkan lah dosa-dosaku "

*grin*

so sincere and 'suci' kan hati seorang kanak-kanak.
All about love. Because I love mama abah so much.
Can't help of losing them.

Friday, November 21, 2008

Allah Knows

creditted to mutiara hati

My dearest,
Wipe your tears, for you are loved.With every inch of my being.



(Zain Bhikha feat. Dawud Wharnsby Ali)

When you feel all alone in this world
And there’s nobody to count your tears
Just remember, no matter where you are
Allah knows Allah knows

When you carrying a monster load
And you wonder how far you can go
With every step on that road that you take
Allah knows Allah knows

No matter what, inside or out
There’s one thing of which there’s no doubt
Allah knows Allah knows

And whatever lies in the heavens and the earth
Every star in this whole universe
Allah knows Allah knows

When you find that special someone
Feel your whole life has barely begun
You can walk on the moon, shout it to everyone
Allah knows Allah knows

When you gaze with love in your eyes
Catch a glimpse of paradise
And you see your child take the first breath of life
Allah knows Allah knows

When you lose someone close to your heart
See your whole world fall apart
And you try to go on but it seems so hard
Allah knows Allah knows

You see we all have a path to choose
Through the valleys and hills we go
With the ups and the downs, never fret never frown
Allah knows Allah knows

Every grain of sand,
In every desert land,
He knows.
Every shade of palm,
Every closed hand,
He knows.
Every sparkling tear,
On every eyelash,
He knows.
Every thought I have,
And every word I share,
He knows.
Allah knows

it's BIG!

*senyum*
Allah lebih mengetahui.

hari ni.. years ago, something BIG happened to me.
a small change, make a BIG different of my life.

hari ni..kalau mengikut perancangan lalu,
something very BIG should happen today.
tapi suma tu hanya perancangan, yg tertulis di atas sana lebih hebat yg pastinya.

hari ni..aku akan lakukan sesuatu,
which might give a BIG change of my next day and onwards.
and maybe people around me.

hari ni 21 november..

Thursday, November 20, 2008

malam yang indah

sudah lama tak lalui malam sebegitu
mungkin itu yang terakhir kalinya
indah
sungguh indah

aku akan rindui

Tuesday, November 18, 2008

masalah geografi

aku telah gagal dengan cemerlang terbilang gemilangnya ujian lisan geografi kengkwn ofis aku..
tp plg siot skali..maz tanya Mata Air?
aku jwb dgn yakinnya..Marka !! (bf/gf dlm bahsa kedah)
sbb dlm kepala otak aku masa tu maz tanya apa mksd mata air tu.
rupanya tu nama tempat kt perlis..
ada ka nama tmpt mata air..tah apa2 tah..cis cis cis..

yg lain2 tu mls aku nk cite.
aku rasa diorg tipu aku. huhu..
dan aku dh tau dh..lps ni kalo nama tmpt pelik2 jwb je negeri sembilan.

huh..nnti kalo anak aku tanya nama tmpt..
aku suh google je.

Turn The Pages

You cannot finish the book of life,
without closing it’s chapters.

If you want to go on…
then you have to leave the past as you turn the pages.

prasworld.com

temporarily basis

it's nothing to do with job.
it's about life.

every single thing in this wonderful life is only temporarily basis.
sad or sorrow will never last forever.
Allah has promised us, at the end of every sadness, there's light of happiness.
have you heard of this "jangan gelak byk sgt, takut nanti menangis plak"
it's just a reminder, happiness also won't remain forever.
same goes with the beauty, the wealth, the career, the knowlegde,
the love, the honesty, the pain, the confusing, the parents, the kids,
the friends, the 'iman' and even the life.

Allah only lend those to us, not to be kept but the care and to test.

life is short. enjoy it? what about those bekalan for akhirat?
akhirat is forever.
it's ok to go through the hardness in this temporarily world.
be really grateful for every goodness that you have here.

may we live there happily ever after.

ameen..

Saturday, November 15, 2008

cubaan cuma

aku menulis bukan utk sesiapa.
tak perlu membuat konklusi sendiri.
aku suka suka.

sekian.

Friday, November 14, 2008

kehadapan kamu

aku gembira
maaf utk kamu yang tak suka aku gembira
betul, aku gembira.

aku mungkin tak dapat, tapi kamu dapat kah? *senyum sinis*
aku pernah dapat. kamu?
aku tahu apa aku mahu, kamu tahu kah?
aku tahu apa nilainya, mungkin pada ku, mungkin tak bagi kamu.

kamu untung sebab aku betul cuba faham dan hargai.
aku lagi untung, sebab aku yakin DIA ada dengan ku.
aku tak buat dosa. ini cara ku.
aku tak minta kamu terima, hormat mungkin jauh sekali untuk kamu lakukan,
tapi aku tetap hargai.

aku tak kuat?
kekuatan yang buatkan aku lakukan ini.
aku tak rasa kamu mampu lakukan apa yang aku lakukan.

ini bukan drama.
aku hanya mengharapkan pengakhiran yang baik di sana kelak.
InsyaAllah.

Friday, November 7, 2008

saya mahu..

buku ini


dan tonton ini


please..

*buat muka kesian*

owh..dan ini juga.. dah lama cari tapi x jumpa

Thursday, November 6, 2008

aku mmg tak berseni

ni cupcakes aku buat.
ye, aku tau. huduh.
hish..xphm aku nape bleh jadi camtu.
sama je cara aku buat ngn ipah buat.
sungguh beza hasilnya.
tp sedap ok!

aku kuat

sakit.
xpe..Allah ada ngn aku.

Friday, October 31, 2008

Tatabahasa & Geografi ku Hancur

nnti dah besar nk jadi ape?
tp aku tak besar2. camne?
aku kecik. tp aku bercita-cita besar. hekhek..
kalo kerja, nk jadi cikgu. currently la..kalo sok lusa aku ubah xtau la.
hehehe..
(cita-cita lain..lenkali aku cite)

tp masalah aku skang.. aku sgt bermasalah..haha.
masalah tatabahasa dan geografi yg sgt kritikal.

situasi 1
dlm perjalanan ke PD ngn shasha.
shasha: dulu slalu gak nmpk lori bwk binatang tu kt hiway ni. la ni dh xnmpk pn.
aku: ya la kan..kwsn sini byk ladang babi.
shasha: kandang babi la..bukan ladang. ladang tu utk tanaman.
aku: ladang babi mcm masuk ja..n sedap ja bunyinya (blur)

ladang babi ke kandang babi?
salah ke weh?

situasi 2
tgh lepak2 ngn pian, dora, baldi, yeol, maz n amal.
(*iklan: ms ni nmpk mamat ensem kt meja lain..hihihi)
pastu cerita psl nk raya. timbul persoalan kain samping ke kain sampin?
aku jwb: sampin. pastu kena bahan org kedah selalu ilangkan G.
salah eh?

situasi 3
fatin buat announcement suh buat piket.
aku blank gila. ape mende pikett ni? makanan ke?
bob atau bhupinder singh jwb piket tu mcm buat tunjuk perasaan secara aman la.
aku : hehehe..malu2..

situasi 4
(bercerita ttg halloween)
nurin: aku nk kuar
aku: ok, treat or treat?
aku: eh? betul ke?
nurin: trick or treat laa..
aku: hahahaha..salah lagi.

situasi 5
aku: bla..bla..bla..(aku tak ingat cite pasal ape).. aku pn tamau la mengkeruhkan keadaan.
maz: mengkeruh?? mengeruhkan la.
aku: hahahaha..sengal aku ni.

geografi. hehe.
dayah baru ajar napoh kt changlun.
pastu aku baru hafal kota tinggi kat johor, padang kota kt penang.
jgn tanya aku nama jalan kt kedah, not even alor star.
aku mmg tatau.
aku x tipu weh.

ada satu time ni, ceta2 psl tmpt kt padang indonesia.
mama fauziah ceta psl tmpt2 kt indon. bandung la..bali la..
pastu aku dh setat angguk2 konpius..
nah! amik ko..mama fauziah bg atlas dunia kt aku.
hakhakhak..

tatabahasa aku kena belajar kt kogi la..
kogi..tolong2..tolong2..
geografi..dayah dh kata nk ajar aku..
tapi aku tanya batang kali kt mana pon dia xtau. ces..

Wednesday, October 29, 2008

kata-kata

ingatan utk diri aku..
(kalo ada yg gunapakai, silakan)

kalo kita tak suka org buat kt kita, jgn la kita buat kt org..
cthnya: marah

kalo kita nak org buat kt kita, buat la dulu kt org..
cthnya: senyum

*senyum*

i`m not that good

aku x baik.

aku tak suka org kata aku baik.
sbb mmg aku tak baik.

kalo org kata aku baik, aku rs mcm org tu tipu.
ataupun aku yg menipu dunia..
sbb tu dia nmpak aku mcm baik.
padahal aku tak baik.

(tp jgn la kata aku jahat..isk isk..
aku cuba perbetul diri la ni.)

aku selalu rasa bersalah..
kat Allah
kat mama abah
kat keluarga
kat kawan-kawan
kat semua org

sorry is not the hardest word..for me,i guess.
bukan harganya murah. aku betul mksdkannya.
tapi..
kdg2 org tanya kenapa pohon.. tu yg susah.

aku tak suka tgk org sakit dan sedih..
sakit jantung, sakit kaki, sakit tgn tu mmg la..
tp bukan yg tu mksd aku.
sakit.. dlm hati.
aku tau sakit. percayalah aku mmg tau.

tny. aku cuba jwb..aku cuba tahan kamu dr terus jatuh..
aku cuba tarik kamu utk bangkit semula..
dan aku akan doakan kekuatan kamu.

doakanlah aku jua.. =)

Saturday, October 25, 2008

bakat

aku dh pk punya pk punya pk..
ape bakat yg aku ade.

melukis? mewarna?

haih..biar betul.
dulu ms skolah, aku pujuk mak aku tlg buatkan homework pendidikan seni aku.heh!
dpt A. aku bangga.
ms kwn2 menghias kelas, mewarna apa menda tah, aku ditegah dgn jayanya.
'nasrah, hg takyah la buat ni'
sbb aku mmg x reti pn nk buat. cis!

menyanyi?

boleh la aku nyanyi. tp sedap tu mmg tak aa.
kalo dlm family tu, aku kire black sheep of the family la.
pakcik2, makcik2 aku, adik bradik aku, sepupu sepapat aku, suma memiliki suara yg lunak merdu. mcm p.ramlee ada, saloma ada, siti nurhaliza pn ada. mmg hebat lah.
aku? errr... diorg ckp mcm chipmunk nyanyi. siot tul..tp betul ke?
(tapi aku rasa aku nyanyi sedap drp nurin pe..ok aa tu..hehe)

model?

hmm...kalo tgkkan gamba2 aku. kalo ade 89 keping tu ada la kot 9 yg aku rasa mcm cantik sikit.
ok la tu kan? drp xde langsung. aku pn tatau salah sapa.
samada mmg aku xreti bergmba..atau org tu yg tak reti amik gmba.
aku pilih jwpn no.2.. menyedapkan hati sndiri. pedulik!
p/s: dulu2 aku penah kena tanya kt tgh jalan, midvalley to be exact, nak jadi model tak..
siap diorg pujuk2 aku. dgn keringnya aku reject. terkujat sbanrnye. gile pe. nk mainkan aku ke ape. ade ke muka aku nk jd model iklan syampoo rambut bertudung. haih..sungguh xlogik.

memasak?

jeng..jeng..jeng..ni mmg aku bg question mark cepucemas utk diri sndiri.
kdg2 sedap. kdg2 tak sedap lgsg. yg pasti, aku telan je apa aku masak.
kdg2 housemate aku sndiri tatau pn aku masak.
aku tutup semua bukti. hahaha..sbb bila aku yakin, diorg tak lalu mkn.
kang aku gk kecik hati. aku menjaga hati sndiri..macam lagu yonie n sapa tah tu.
hahaha..baik pny cover.

menjahit?

haa..yg ni aku blom figure out. tp ms dolu2 dlm kelas jahitan..cikgu rohana puji jahitan aku.
kembang idung..kembang idung..
tp bila bwk blk, mak aku, yg merupakan cikgu KHB berkata, la camni ja buat? x kreatif langsung. aiseeyy..moral down betul la mak aku ni.
ke cikgu rohana tipu aku aa? aku belom siasat ni.

berlakon?

wah! ni mmg jauh panggang drp punggung.
xde makna nye aku reti berlakon.

menari?

last time aku nari masa aku darjah 4. aku lead woooo.. drp dok tgh cikgu halau dok tepi.
cis. tingkatan 3 cikgu nasihatkan aku takyah pegi lgsg training menari.
mungkin kayu kayan lebih lembut drp aku. hekhek..
ye aku mmg kecik, tp aku x mampu melunjurkan kaki dgn straight.
kutuk la..kutuk la..

amik gambar?

bleh tak aku nk perasan aku pandai amik gmba?
pls pls..ni je chance yg aku ade.
hee..hee..hee..

Friday, October 24, 2008

Crazee Sale of Jusco

aku jakun. cultural shock mungkin.
aku jarang pegi shopping. ye, aku cacat sbg pompuan.
mmg best shopping. tp pk budget dan kesesakan manusia.
aku back off dr suma tu.

jcard day.
tetiap tahun aku berazam utk pegi.sbb murah!
sblm ni 2 kali aku penah mencuba cubaan utk mengharungi manusia demi brg murah.
aku tewas dlm ms kurang 5 minit.
aku masuk. panik. keluar blk.
1st time, midvalley a few years back.
2nd time, OU last year.

thn ni..azam lg.
janji ngn juani..yg mmg queen of shopping.
she's also good mempersetankan org utk membeli.
yes, aku berjaya dipersetankan thn ni.

seawal pg bgn. tp tak seawal arfah n iza. 730pg dh pegi.
aku? kol 830 br grk.
perjalanan sepatutnya 5min dh jadi setgh jam.
jammed! aku mula panik. tp stuck..stuck sbb mmg takleh gerak n stuck ngn janji kepada teman. dem!

berjaya redah masuk.
again..panik! aku tiba2 tatau napa aku berada di dlm jusco dgn bilangan manusia yg terlalu ramai tu. panik..panik..
nk tgk brg pn rasa x lalu.
paksa diri sementara tunggu juani.

try try..tgk harga.
*stunning*
waahhhhh..murahnyeeee..
dan tanpa rasa panik dan segan silu..
aku try try try..amik amik amik.. try lagi..amik lg..
lalalala..

try lagi.
amik lagi.
try lagi.
amik lagi.
try lagi.
amik lagi.
try lagi.
amik lagi.

byr? plastic la.
puas hati. pegi mkn.
pegi keja.
*senyum*

pikir blk.
maafkan diri kerana shopping!
=)

p/s: happy bday loco!

Thursday, October 16, 2008

Pengalaman Ustaz Haron Din Masuk Dalam Kaabah

Bahagian Pertama (Kuliah Subuh di Mekah pada 18 April 2005)

Saya pernah tawaf di Baitullah seorang diri. Pelik tetapi benar. Waktu itu iaitu empat tahun sudah (2001) saya datang ke Mekah, Allah taala lah yang mengaturkannya, saya dapat peluang untuk masuk ke dalam Kaabah. Sebab saya datang atas tetamu tokey yang membuat dan membersihkan Masjidil Haram.

Pagi itu saya datang awal. Pengawal keselamatan baru memagar keliling Kaabah dan saya dapat masuk ke dalam pagar itu sebab saya ada Pass VIP. Ketika itu tetamu-tetamu lain tak sampai lagi. Ketika itu lah saya tawaf seorang diri di hadapan Kaabah. Lepas saya habis tawaf baru tetamu-tetamu lain sampai. Ketika itulah saya nampak Hajarul Aswad seterang-seterangnya, ia tidak lagi hitam tetapi sudah kemerah-kemerahan.

Bila pintu Kaabah di buka saya orang yang ke tiga masuk ke dalam. Pertama pembuka pintu Kaabah iaitu daripada Bani Syaibah.

Pembuka pintu itu sudah tua, dia melatih anaknya yang berumur lebih kurang empat tahun untuk membuka pintu Kaabah itu.

Sejarah pintu Kaabah itu, kalau orang yang lain tidak boleh buka. Dia hanya boleh di buka oleh pemegang kunci itu sahaja dari keturunan Bani Syaibah. Bila Nabi meninggalkan Mekah kerana berhijrah ke Madinah, Mekah di kuasai oleh Bani Syaibah. Bani Syaibah ini adalah keturunan yang di amanahkan untuk memegang kunci kaabah sejak turun temurun.

Bila nabi balik semula ke Mekah dalam tahun 7 hijiriah, berlaku peperangan pembukaan Mekah, nabi menang dan orang Islam berkuasa ke atas Mekah. Nabi menghantar Sayidina Ali untuk mengambil kunci pintu Kaabah daripada Bani Syaibah. Sayidina Ali pergi ke Bani Syaibah dan rampas kunci tersebut. Bani Syaibah serahkan kunci kepada Sayidina Ali tetapi bila pintu Kaabah nak di buka tak boleh. Sekejap sahaja datang Jibrail kepada Nabi membawa wahyu dari Allah. Al-Quran (An-Nisaa’:58)

Mahfumnya “Sesungguhnya Allah menyuruh kamu menyampaikan amanat kepada yang berhak menerimanya”

Nabi bagi balik kunci itu kepada Bani Syaibah, walaupun ketika itu Bani Syaibah belum Islam lagi. Rupa-rupanya bila bagi balik, Bani Syaibah kata mesti dia seorang nabi. Kalau dia bukan seorang nabi pasti dia gila kuasa kerana memegang kunci ini adalah satu penghormatan turun temurun. Bila kunci ini dipulangkan balik, ketua Bani Syaibah terbuka hatinya memeluk Islam kemudian semua pengikutnya memeluk Islam sehingga hari ini.

Budak kecil tadi dibawa tangannya untuk pegang kunci oleh bapanya kemudian di buka dan di tolak pintu itu. Saya lihat di depan saya. Berapa besar pintu itu? Berapa tebalnya? Pintu itu dibuat dari Solid Gold beratnya 8 tan. Dia tolak senang sahaja, kemudian kami masuk.

Mula-mula sekali saya pergi sembahyang di satu ruang belakang pintu Kaabah yang menghadap ke arah Hajaral Aswad (dari dalam) iaitu di bahagian Multazam. Selama sejam saya berada di dalam Kaabah itu.

Di dalam Kaabah itu masih ada lampu yang digunakan pada zaman nabi dahulu. Zaman Kerajaan Umaiyyah ditukar lampu lain seterusnya zaman Kerajaan Abasiyah juga tukar lampu. Apabila lampu di tukar, lampu yang lama di simpan di dalam Kaabah. Berpuluh-puluh atau mungkin beratus-ratus lampu lama ada disimpan di dalam itu.



Bahagian Kedua (Kuliah Pengubatan pada 12-Feb-2007)

Saya membantu salah seorang yang terkaya di Saudi Arabia, multi-billionaire, semua projek di Saudi dia yang buat. Dia ada masalah keluarga mintak tolong saya ikhtiarkan. Allah nak tunjukkan bahawa masalah yang dihadapi itu telah terlalu lama, ada duit yang banyak pun tak boleh selesai.

Dia tunggu saya di airport Jeddah dengan jet peribadi. Saya tak pergi imigresen dia terus ambil saya dari tangga kapal terbang terus masuk ke jet dia. Sungguh kuat pengaruh dia, saya tanya passport saya bagaimana, tak ada masalah dia dah uruskan. Naik jet dia pergi ke Madinah. Saya selesaikan masalah dia dengan izin Allah SWT. Lepas itu biasalah adat orang Arab nak bagi itu nak bagi ini sebagai balasan.

Saya kata kepada dia, “Kalau kamu nak masalah itu selesai selama-lamanya dan tak berulang semula, jangan bagi pada aku apa-apa, kalau kamu bagi, aku boleh terima tetapi masalah itu akan berulang balik.”

Dia mintak maaf tetapi dia kata “Aku nak buat sesuatu untuk kamu apa yang kamu nak?”. Saya kata “Ok kalau begitu apa yang aku nak tolong bawak aku masuk ke dalam Kaabah.” Dia kata “Itu mudah sangat, esok pun aku boleh arah buka”. Saya kata “Tak apalah kamu arahlah”. Dia kata “Tak apa itu perkara kecil, mintak yang lain.” Saya kata “Tidak, itu paling besar pada saya. Kalau kamu boleh bawa masuk aku ke dalam Kaabah, itu sudah lebih daripada cukup.”

Akhirnya saya dapat masuk. Saya masuk dengan dia ke dalam Kaabah, itulah kenangan yang tak boleh saya lupa sampai hari ini.



Artikel ni dicopy drp Website Darussyifa

Aku sgt rindukan Kaabah, Makkah & Madinah.. takdak tmpt yg lebih membahagiakan. Aku nak p sana lagi sangat..sangat.. Semoga Allah akan menjemput aku menjadi tetamuNya lagi soon! Ada sesapa nk sponsor? pls pls pls.. hihihi =D aku buat muka penuh senyuman manis dan bermakna ni.

Wednesday, October 1, 2008

Maxis 3G Broadband, work, raya, operamini

Aku sungguh kejakunan dgn kecanggihan teknologi telekomunikasi skang..waaahh.. disbbkn desperately perlukan cuti raya..aku janji kt bos nk buat online dr umah, sbb xde bckup. sdgkan umah aku ni..tepon umah pn xdak! mana plak la kan aku nk cr connection ni. dh la raya..xkan nk p menempek kt kdai ada wifi..atau pn umah sesapa.

jd..jeng..jeng..jeng..

idea bernasrah aku pn muncul dgn hebat. biasa aa time trdesak mmg kreatif..aku pn menregister dgn kadar segera n pantas BROADBAND MAXIS. pkai pakej unlimited. henponku yg canggih manggih ni dijadikan modem..fuiyoo..xsia2 ada hp cnggih.ni rupanya gunanya..

dan dgn bestnya..aku boleh pulang ke desa brhari raya..yeehaaa..maka teruslah kluar lagu..

Berlalu lah sudah ramadhan, sebulan brpuasa..tiba syawal kita rayakan..dgn rasa gumbiraa..lalala...

namun spt yg dijanjikn..aku trpaksa lah bkerja di umah.sib baik xdak keja sgt..
aku dh dload operamini..memula prob.setelah mmbuat pggilan cinta ke maxis 123..problem brjaya disetelkn. :-) ni aku post pkai operamini..

Salam Aidilfitri utk suma..salah suma org aku maafkan. n aku nk minta maaf byk2 kpd sesapa yg aku buat salah sngaja atau tak.. Enjoy ur RAYA!

Saturday, September 20, 2008

Mana Satu Pilihan Hati

Mana Satu Pilihan Hati
oleh: aisyahhumaira

Saya bertanya kepada emak, “mana satu pilihan hati, orang yang sayangkan kita atau yang kita sayang? ”

Mak jawab, “dua-dua bukan..”

Saya tercengang..Mak mengukir senyuman.

“Pilihan hati mak adalah yang sayangkan kita kerana Allah..” Saya menarik nafas dalam-dalam.

“Macam mana nak tau orang tu sayang kita kerana apa?” Mak diam sekejap berfikir dan kemudian tersenyum.


Rasanya mak dapat menduga apa yang sedang bermain dalam hati anak perempuannya. Mana mungkin saya mampu menyorokkan rahsia hati dari mak sedangkan sekilas saya pun mak mampu membacanya. “Yang paling tahu hanya Allah..” mak merenung dalam-dalam wajah anaknya. “Kerana hanya Allah mampu membaca hati hambaNya.. ” mak menyusun ayat-ayatnya. “Dan keikhlasan kerana Allah itu akan terserlah keberkatannya tanpa perlu sengaja ditonjokan oleh seseorang tu..”


Saya memintas, “Tak faham..”




Mak menyambung “Cinta di dalam jalan Allah.. Bertemu kerana sama-sama mencari redha Allah..” Mak menyambung lagi, “begini, setiap insan yang bergelar manusia telah Allah ciptakan berpasang-pasangan. Rasa ingin dikasihi antara seorang suami dan isteri suatu fitrah. Automatik boleh ada daya tarikan magnet tu..” Wajah saya merah, sedikit cemas jika mak dapat mengesan gelora jiwa muda ini.. Mak menyambung “Setiap manusia telah Allah tetapkan rezeki,jodoh dan maut sejak azali lagi..Persoalannya ialah.. Siapakah jodohnya itu?” mak berhenti seketika. Saya tunduk malu, cuba menyorokkan rasa panas di pipi. Emak buat-buat tidak nampak.



Secret Admire

“Kakak, mak dulu masa besar ada secret admire.. Rajin betul dia hantar surat..Masa tu mak dah tahu yang bercinta sebelum kahwin ni tak halal..Dan masa tu mak tekad tak mahu layan sebab mak takut arwah tokwan kena seksa dalam kubur.. Mak sedar mak anak yatim, anak orang miskin, adik beradik ramai.. Mak nak belajar sungguh-sungguh.. Lama budak tu tunggu mak.. Akhirnya mak bagi kata putus, mak hanya akan membalas cinta dia jika dia sah suami mak.. Dan dia memang bukan jodoh mak, maka tak pernah dia menerima balasan cinta tu.” Mak merenung jauh. Saya merapatkan badan kepada emak, semakin berminat dengan kisah lama mak..

“Mak memang tak ada perasaan lansung pada dia ke?” saya menyoal sambil memandang tajam wajah mak. Emak ketawa kecil. “Walaupun mungkin ada, mak tak pernah bagi peluang pada diri mak untuk mengisytiharkan perasaan tu.. Mak takut pada Allah. Mak bukan seperti rakan sebaya mak yang lain.. Mak, seperti kakak..” mak memandang saya sambil memegang pipi dan dagu saya. Kemudian tangannya mengusap rambut di kepala saya.

“Mak anak ustaz ustazah.. Tapi zaman tu ustaz ustazah nya masih berkebaya pendek dan ketat. Tok wan mak kiyai. Mungkin berkat doa keturunan sebelum ni yang soleh-soleh, hati mak tertarik sangat pada agama walaupun tiada sesiapa yang mendorong.. Bila di sekolah, mak pelajar pertama yang bertudung.. Mak membawa imej agama. Kawan-kawan dan cikgu-cikgu panggil mak dengan gelaran mak Aji.. Sebab zaman tu hujung 70an dan awal 80an tak ramai lagi yang bertudung betul menutup auratnya..Zaman tudung nipis dan nampak jambul. Kemudian kawan-kawan mak sikit-sikit ikut bertudung. Akhirnya kami semua dipanggil di perhimpunan. Kami dimarah guru besar kerana bertudung sedangkan ustazah kami bertudung tapi nampak jambulnya..” emak melemparkan pandangan ke lantai. “Selepas tu ustazah jumpa kami secara persendirian. Ustazah kata dia tak mampu nak pakai seperti kami. Dia suruh kami teruskan..” sambung emak. Ada getar di hujung suara emak. Kisah silam perjuangan emak di sekolah dahulu sikit-sikit emak ceritakan pada saya. Itulah juga salah satu inspirasi kepada saya untuk bangkit semula setiap kali terjatuh ketika berjuang di sekolah dulu.

“Mungkin kerana personaliti mak, mak menjadi tempat rujukan kawan-kawan mak.. Jadi, bila mak nak ambil sesuatu tindakan, mak kena fikir betul-betul sama ada tindakan mak tu akan menyebabkan Allah marah atau tidak. Mak ayah berdosa tak? Dan maruah pembawa agama terjejas tak? Kalau mak membalas cinta si lelaki tadi, bermakna mak sedang menconteng arang di muka-muka pembawa-pembawa agama. Orang akan pandang serong terhadap orang yang bertudung sedangkan kesilapan tu hanya seorang dua yang buat. Besar fitnah akan timbul apabila orang-orang agama mengambil ringan batas syariat duhai anak..” mak menelan air liurnya. Saya diam. Fikiran saya sedang cuba memahami maksud mak saya.

Adakah ia suatu diskriminasi?

“Kakak.. Jatuh cinta perkara biasa. Apabila kita jatuh cinta pada seseorang, itu tandanya ada sesuatu keistimewaan pada seseorang tu. Apatah lagi orang yang kita jatuh cinta tu di atas jalan dakwah ni..Tetapi kita kena ingat.. Kita tak akan dikahwinkan dengan seseorang atas sebab jatuh cinta atau saling cinta mencintai.. Bercouple mungkin.. Tetapi bukan berkahwin.. Kerana kita berkahwin dengan jodoh kita, jodoh yang Allah dah tetapkan sejak azali.. Dan tak mustahil orang yang kita paling benci itulah jodoh kita yang kita akan dikahwinkan dengannya..” Tiba-tiba air mata saya mengalir. Argh! Ego saya kalah bila mendengar hujah emak. Emak meneruskan, “Allah itu Maha Adil.. Dia tak pernah menzalimi hambaNya..Sesungguhnya, yang selalu menzalimi hambaNya ialah diri hamba tu sendiri.. Sebabnyam hamba tu degil. Dia mahukan yang bukan haknya, yang bukan milik dia. Mencintai seseorang tidak semestinya memilikinya.

Dalam Islam, kita dah diajar untuk saling mencintai antara satu sama lain seperti diri sendiri.. Jadi apabila kita mencintai saudara perempuan, kita bebas peluk dia. Tetapi bila dengan lelaki, kita ada batas-batasnya. Orang kafir kata batas-batas ini suatu diskriminasi, tetapi sebenarnya batas-batas syariat itulah yang memelihara kehormatan seorang lelaki dan seorang perempuan. Cuba kakak renungkan, kita mengenali seorang insan yang amat baik, sempurna agamanya dan rajin. Lalu kita jatuh hati padanya. Ditakdirkan jodohnya dengan insan lain, kita pula dengan yang lain.. Tetapi itu tidak bermakna ukhwah antara kita dan dia terputus.. Kita dan dia sama-sama mencari redha Allah.. Kita dan dia masih boleh sama-sama bekerjasama untuk mencari redha Allah.. Perbezaannya, dia halal untuk isterinya sedangkan untuk kita, dia tetap lelaki ajnabi seperti yang awalnya.” emak berhenti seketika..

Bukan luar biasa

Tentu kering tekak emak menerangkan kepada saya persoalan hati ini. “Kakak.. jadi di sini mak nak kakak faham, jatuh cinta bukan perkara luar biasa.Dan berkahwin pun bukan suatu jaminan untuk tak jatuh cinta pada lelaki lain.. Kerana itulah ramai isteri yang curang, suami yang curang.. Ada orang tukar pasangan macam tukar baju. Apa yang penting ialah kita kena perjelaskan pada diri kita supaya setiap kali kita jatuh cinta, jatuh cinta itu kerana kita jatuh cinta kepada Pencipta dia. Kita bagi tau pada diri kita berulang kali yang kita mencintai Allah, kerana itu kita mencintai si dia. Letakkan Allah sebagai sempadan hati kita, segala perkara yang kita cintai dan sayangi termasuk mak abah adalah kerana mencintai Allah.. Dan apabila kita membenci seseorang atau sesuatu, beri tahu pada diri sendiri berulangkali yang kita benci sekian-sekian hal kerana Allah semata-mata.. ”

“Kakak.. Hati kita ni walaupun dalam dada kita sendiri, ia tetap bukan milik kita. Kita tak mampu untuk mengawalnya.. Hanya Allah yang boleh memegangnya.. Sebab tu kita kena dekatkan diri dengan Allah.. Sebab kita nak dia pegang kukuh-kukuh hati kita. Bila dia pelihara dan masuk dalam hati kita, itulah nikmat lazatnnya bercinta. Masa tu biarpun satu dunia menyakiti kita, kita tak rasa sakit sebab kita asyik dengan nikmat bercinta dengan Allah..Bercinta dengan Allah sangat berbeza dari bercinta dengan manusia. Kerana tentulah pegalaman bercinta dengan lelaki kaya,rupawan, sempurna dan bijaksana tak sama rasanya bercinta dengan lelaki miskin, hodoh,cacat dan dungu.. Betapa nikmatnya cinta Allah, hanya mereka yang pernah merasai sahaja yang mampu mengerti. ”

Redha

“Kakak.. Walau siapapun jodoh yang Allah hantarkan untuk kakak, terimalah dengan hati yang redha.. Tak mustahil dia adalah orang yang kita benci. Kalau yang kakak sayang, tak jadi hal lah.. Tapi kalau dapat yang kakak tak nak, lantaran kelemahan yang ada pada dia, ingatlah bahawa dalam diri setiap insan telah Allah ciptakan dengan kelebihan masing-masing. Dan mungkin kakak ada kekuatan yang dapat mengubah si lelaki tadi supaya hidup dia bermakna dan mungkin kakak sahaja yang mampu mencungkil kelebihan yang ada pada dia.. Mungkin juga si lelaki ini ada sesuatu kelebihan yang kakak sangat-sangat perlukan yang satu dunia tak mampu bagi pada kakak.. Alangkah bertuahnya kakak kalau kakak mengerti setiap pemberian Allah dan belajar untuk bersyukur.. ” Sekali lagi berjuraian air mata saya turun. Terasa lemah lutut hendak berdiri.







Emak menarik tubuh saya dan memeluk erat. Pelukan emak sangat-sangat kuat. “Emak dah didik anak emak dari belum lahir untuk mencintai Allah.. Sekarang emak serahkan anak emak yang mak sayang sangat ni pada Allah untuk Dia pelihara..” Emak mengakhiri kata-katanya dengan suara sebak dan air mata yang mengalir ke bahu saya.

Monday, September 1, 2008

Doa Ramadhan

Hari Pertama
"Ya Allah, jadikanlah puasaku, puasa orang benar-benar berpuasa. Dan ibadah malamku, ibadah orang benar-benar mengerjakan ibadah. Dan jagalah aku dari tidurnya orang yang lalai. Hapuskanlah dosaku wahai Tuhan sekalian alam. Dan Ampunilah aku wahai Tuhan maha pengampun daripada segala dosa."

Hari Kedua
"Ya Allah, dekatkan aku kepada keredaan Mu dan jauhkan aku daripada kemurkaan serta balasan Mu. Berilah aku kemampuan membaca ayat-ayat Mu dengan rahmat Mu, wahai Tuhan Maha Pengasih"

Hari Ketiga
”Ya Allah limpahkan aku dengan kecerdikan fikiran dan kewaspadaan serta jauhkan aku daripada kebodohan dan kesesatan. Sediakan bahagian ku daripada kebaikan yang kau turunkan., demi kemurahan Mu, wahai Tuhan Maha Pemurah daripada segala dermawan.”

Hari Keempat
”Ya Allah berilah kekuatan kepada ku untuk melaksanakan perintah Mu dan berilah aku kemanisan berzikir. Berilah aku kekuatan melahirkan kesyukuran dengan kemuliaan Mu. Dan jagalah aku dengan jagaan dan perlindungan Mu, wahai Tuhan Maha Melihat.”

Hari Kelima
”Ya Allah, tempatkan aku di kalangan orang yang sentiasa memohon keampunan. Jadikanlah aku hamba Mu yang saleh serta jadikanlah aku di kalangan auliya? (orang yang mendapat keutamaan Mu) yang hampir di sisi Mu dengan kelembutan Mu, wahai Tuhan yang Maha pengasih daripada segala pengasih.”

Hari Keenam
”Ya Allah, janganlah aku dihina kerana perbuatan maksiat ku kepada Mu dan janganlah menyeksa ku dengan balasan Mu. Jauhkan aku daripada sesuatu yang boleh mendatangkan kemurkaan Mu, dengan anugerah dan bantuan Mu, wahai kemuncak keinginan orang yang berkeinginan.”

Hari Ketujuh
”Ya Allah bantulah aku untuk mengerjakan puasa dan ibadah malamnya. Jauhkanlah aku daripada dosa-dosanya. Dan berilah aku zikir untuk mengingati Mu secara berterusan, dengan taufik (petunjuk) Mu wahai pemberi petunjuk kepada orang yang sesat.”

Hari Kelapan
”Ya Allah, berilah aku rezeki berupa kasih sayang kepada anak-anak yatim, pemberi makanan, penyebar salam dan bergaul dengan mulia, dengan kemuliaan Mu tempat berlindung orang yang berharap.”

Hari Kesembilan
”Ya Allah, sediakan bagi ku sebahagian daripada keluasan rahmat Mu. Berilah aku petunjuk dengan ajaran-ajaran Mu. Bimbinglah aku menuju keredaan Mu yang penuh dengan kecintaan Mu, wahai harapan orang yang merindu.”

Hari Kesepuluh
”Ya Allah, jadikan aku di antara orang bertawakal kepada Mu dan jadikan aku di kalangan orang yang menang di sisi Mu. Ya Allah, jadikan aku di kalangan orang yang dekat di sisi Mu. Dengan ihsan Mu wahai tempat tuju orang yang memohon.”

Hari Kesebelas
”Ya Allah, tanamkan dalam diri ku kecintaan melakukan kebaikan dan kebencian melakukan perbuatan maksiat serta fasik. Ya Allah jauhkan ku daripada kemurkaan Mu dan seksaan api neraka, dengan pertolongan Mu wahai Tuhan yang menolong orang memerlukan pertolongan.”


Hari Kedua Belas
”Ya Allah, hiasilah diri ku dengan penutup dan kesucian. Tutuplah diri ku dengan pakaian kesederhanaan dan kerelaan. Tempatkan aku di jalan keadilan dan keikhlasan. Amankan diri ku daripada setiap perkara yang aku takut, dengan penjagaan Mu, wahai penjaga orang yang takut.”

Hari Ketiga Belas
”Ya Allah, bersihkan diri ku daripada kekotoran dan kehinaan. Berilah kesabaran kepada ku untuk menerima segala ketentuan. Berilah kemampuan kepada ku untuk bertakwa dan bergaul dengan orang baik, dengan bantuan Mu wahai pengharap orang yang miskin.”

Hari Keempat Belas
”Ya Allah, jangan aku dihukum disebabkan kekeliruan yang ku lakukan. Ampunkan aku daripada kesalahan dan kebodohan. Janganlah kau jadikan diri ku sasaran bala dan malapetaka, dengan kemuliaan Mu wahai kemuliaan kaum Muslimin.”

Hari Kelima Belas
”Ya Allah limpahkan rezeki kepada ku berupa ketaatan orang yang khusyuk. Lapangkan dada ku dengan taubat orang yang menyesal, dengan keamanan Mu wahai keamanan orang yang takut .”

Hari Keenam Belas
”Ya Allah, berilah kemampuan kepada ku untuk menjalani kehidupan seperti mana kehidupan orang baik. Jauhkan bagi ku kehidupan orang yang melakukan kejahatan. Lindungilah aku dengan rahmat Mu hingga ke alam akhirat, demi ketuhanan Mu wahai Tuhan sekalian alam.”

Hari Ketujuh Belas
”Ya Allah, tunjukkan bagi ku amal kebajikan dan penuhilah hajat serta cita-cita ku, wahai Tuhan yang Maha Mengetahui segala keperluan tanpa ungkapan permohonan. Wahai yang Maha Mengetahui segala yang ada dalam hati sekalian makhluk. Selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad dan keluarga baginda yang suci.”

Hari Kelapan Belas
”Ya Allah, sedarkan aku untuk mencari keberkatan. Terangkan hati ku secerah cahaya dan bimbinglah aku serta anggota ku untuk mengikuti segala ajaran Mu, dengan cahaya Mu wahai penerang hati orang yang bijak.”

Hari Kesembilan Belas
”Ya Allah, penuhkan bahagian ku dengan keberkatan dan mudahkan bagi ku menuju ke arah kebaikan. Jangan kau jauhkan aku daripada ketenteraman kebaikan, wahai pemberi petunjuk kepada kebenaran.”

Hari Kedua Puluh
”Ya Allah, bukakan bagi ku pintu-pintu syurga dan tutupkan bagiku pintu-pintu neraka. Berilah kemampuan kepada ku untuk membaca ayat-ayat suci al-Quran, wahai pemberi ketenangan dalam hati orang beriman.”

Hari Kedua Puluh Satu
”Ya Allah, berilah aku petunjuk untuk mendapat keredaan Mu. Janganlah engkau biarkan syaitan menguasai diri ku. Jadikan syurga tempat tinggal dan berehat bagi ku, wahai pelaksana keperluan orang meminta.”

Hari Kedua Puluh Dua
”Ya Allah, bukakan bagi ku pintu kelebihan dan turunkan bagi ku keberkatan mu. Berilah kepada ku untuk melakukan sesuatu yang mendatangkan keredaan Mu dan tempatkan aku dalam syurga Mu yang luas, wahai penjawab doa orang dalam kesempitan.”

Hari Kedua Puluh Tiga
”Ya Allah bersihkan aku daripada segala dosa dan jauhkan diri ku daripada keaiban serta tanamkan ketakwaan dalam hati ku, wahai pengampun kesalahan orang yang berdosa.”


Hari Kedua Puluh Empat
”Ya Allah, aku bermohon kepada Mu perkara yang mendatangkan keredaan Mu. Aku berlindung dengan Mu daripada perkara yang mendatangkan kemarahan Mu dan aku bermohon kepada Mu kemampuan untuk mentaati Mu serta menghindari kemaksiatan terhadap Mu, wahai pemberi kepada yang meminta.”

Hari Kedua Puluh Lima
”Ya Allah, jadikan aku orang yang menyintai auliya? Mu dan memusuhi musuh Mu. Jadikan aku pengikut sunnah nabi Mu, wahai penjaga hati para Nabi.”

Hari Kedua Puluh Enam
”Ya Allah, jadikan usaha ku sebagai usaha yang sentiasa disyukuri, dosa-dosa ku sebagai dosa yang diampuni, kebaikan ku sebagai kebaikan yang diterima dan keaiban ku sebagai keaiban yang ditutupi, wahai Tuhan Maha Mendengar daripada semua pendengar.”

Hari Kedua Puluh Tujuh
”Ya Allah, berilah rezeki berbentuk ganjaran Lailatul Qadar kepada ku, ubahkan perkara sulit menjadi mudah, makbulkan permintaan maaf ku dan hapuskan dosa serta kesalahan ku, wahai Tuhan Maha Penyayang kepada hamba soleh.”

Hari Kedua Puluh Lapan
”Ya Allah, penuhkan hidup ku dengan amalan sunnah dan muliakan aku dengan diterimanya semua permintaan, wahai Tuhan yang tidak disibukkan oleh permintaan orang meminta.”

Hari Kedua Puluh Sembilan
”Ya Allah, hiasilah aku dengan rahmat Mu dan berikanlah aku petunjuk serta penjagaan Mu. Bersihkan hati ku dengan fitnah, wahai pengasih kepada hamba yang beriman.”

Hari Ketiga Puluh
”Ya Allah, jadikan puasa ku disertai dengan rasa syukur dan diterima oleh Mu melalui jalan keredaan Mu serta keredaan rasul Mu, cabangnya yang kukuh dan kekuatan keberkatan, demi kenabian Muhamad saw dan keluarga baginda yang suci dan segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam.”

ALLAH always with us

"... ingat la kamu kepada-KU nescaya AKU ingat (pula) kepadamu..." - 2:152

When things are down
And you are out of your mind
Remember just remember
ALLAH is The Kind.

When your life is in darkness
And nothing is right
Remember just remember
Through the darkness ALLAH is The Light.

When nothing makes sense
And your heading for demise
Remember just remember
ALLAH is The Wise.

When times are troubled
And no one seems to care
Remember just remember
ALLAH won't hurt you, HE is The Fair.

When your heart is breaking
And your pain makes you fall
Remember just remember
ALLAH Sees it all.

When you are weak
And the road seems long
Remember just remember
Seek strength from ALLAH The Strong.

When life is a burden
And everything is unstable
Remember just remember
ALLAH is The Able.

When the way is cloudy
And there is no one by your side
Remember just remember
ALLAH is The Only Guide.

When no one wants to listen
Or is willing to lend an ear
Remember just remember
ALLAH is always ready to hear.

When you are poor and penniless
And you are stuck in a niche
Remember just remember
ALLAH is The Rich.

When you are down in your misery
And there is nowhere to run
Remember just remember
You can always run to The One.

And when your scars are hurting
And your heart is in fear
Remember just remember
ALLAH is really here.