Wednesday, December 31, 2014

baby blues

I am a mother of two now.
bless.

I am still adapting myself.
babyblues.

I miss my little man.
Very much.

I know he do miss me too.
he is also, adapting.
luckily, mama abah are around.

We will be fine.
Am sure.
Allah ada.

Millions of others done this.
Well.
so do i.

InsyaAllah.

Dear Ammar,
Bear in mind.. mama loves you so much.
Never once it become any less.

Dear Amna,
Grow well, be good.
you have a special place in each of our hearts. Love you baby.


Thursday, February 7, 2013

bestfriend

I thought i had a best friend
who i can share everything together
my up and down
my in and out

I thought i had a best friend
who smile when i happy
wipe my tears when i sad
pull me up when i fall

I thought i had a bestfriend
who accept me as i am
guide me to be better
walk with me no matter what

I thought i had a bestfriend


Sunday, July 22, 2012

bersyukur

pesan abah...

"yang kena selalu buat sujud syukur.. sebab dapat suami dan anak yang sangat baik"


Wednesday, April 4, 2012

cinta hati cinta jiwa

dia mungkin tidak punya harta berjuta
tapi aku tak penah kebulur lapar dahaga
bersungguh sanggup susah payah
nak bagi aku makan yang sedap-sedap saja

dia mungkin bukan imam masjid mana-mana
jauh sekali baca Al-Quran macam qari negara
tapi cukup indah bila dapat berjemaah dengannya
cukup syahdu dengar dia bacakan yasin untuk aku dan anak

dia mungkin bukan lelaki kacak idaman wanita dunia
tapi tak penah sesekali dia menghina aku yang tak seberapa
lembut biacaranya, lembut lagi hatinya
wajah yang aku selalu rindu setiap masa

dia mungkin bukan lelaki macho gagah perkasa
tapi tidak sesekali dia biarkan aku sendirian buat kerja

ya Allah
aku hamba yang hina
tak mungkn cukup aku bersyukur dengan anugerah yang Kau berikan
lelaki terbaik sebagai suami ku
aku mohon bahagiakanlah dan kekalkanlah jodoh kami sampai ke syurga
bimbinglah kami ke jalan yang diredhai

suami ku
terima kasih cinta
terima kasih atas segalanya



Tuesday, April 3, 2012

Friday, September 9, 2011

bangun pagi gosok gigi

kita bangun pagi-pagi niat nak pergi kerja atau nak solat subuh?

kalau hari tu niat nak pergi kerja awal, bangun la awal kan, jadi subuh pun awal waktu la jadinya. kalau nak pergi ontime je, maka jadi subuh pun jadi 'on-time' ja la.

kalau hari minggu, mengeliat sepuluh kali pun belum tentu bangun.
subuh di hujung2 tanduk. tu pun kalau bangun.
astaghfirullah~

subuh tu tuntutan wajib. kerja pun ibadah.

itu yang kerja pagi. kalau kerja petang atau malam?

Tuesday, August 16, 2011

soalan standard

yes, i know i live in a very caring society. but honestly saya rasa tak berapa setuju bila soalan2 yang 'terlalu mengambil berat' diutarakan. tambah2 kepada orang yang tak memerlukan. tapi macam mana nak tau kan. huhu..

soalan-soalan yang tak membantu dan tak pernah tamat.

bila nak kawin?
dah pregnant blom?
bila nak ada anak?
plan ke? kenapa?
bila nak tambah anak lagi?

alhamdulillah~ mungkin sebab aku ada jawapan yang mampu memuaskan hati si penanya, aku selamat. tapi macam mana those yang masih terkapai-kapai sendiri mencari jawapan. i've been through that. sakit dalam jiwa dengan soalan-soalan tu hanya Allah yang tahu.

but still, aku suka kalau yang bertanya tu those yang close. dengan gembiranya aku akan bercerita. tapi kalo yang so-so, aku rasa awkward. kadang2 nak je tanya, kenapa? tapi dalam hati je lah keluar. tapi yang close pulak kebanyakannya x bertanya banyak sbb diorg tau aku akan bgtau dulu sebelum diorg berteka-teki. aku pon bukan jenis reti berahsia2 sangat.

tu aku. how about those yg masih mencari cebisan tulang rusuknya? yang masih mencari asal tulang belakangnya? yang berharap sangat ada si kecil penceria keluarga? hati luluh kot kalo asik dihujani soalan2 macam tu. lain lah kalau si penanya ada cara penyelesaiannya. lagi hangin kalo si penanya bertukar jadi si penceramah free. jangan nak memilih sangat lah. jangan nak rancang sangat lah. ewaah2..ko nak tolong jaga ke apa ni? (eh emo pulak tiba2..hihi.)

tatau nak tanya. syok-syok ja tanya. saja buat ramah mesra. beribu soalan lain kot ko boleh tanya. tah la..mungkin bg orang lain tak ada apa-apa kot. dan...aku sendiri pun penah ja tanya soalan-soalan standard ni. dah jadi budaya. huhuhu..apa raa..

so this is a self-reminder. thank you.


Sunday, July 3, 2011

kiamat

malam tadi aku mimpi dunia kiamat.
macam perang pun ada.
tapi aku yakin masa tu kiamat.
takut ya rabbi..

tah macam mana umah aku kt atas.
bila masa tah aku ada umah kondo.
sedara mara ramai datang menumpang.
mama abah tak datang.

aku panik.
aku redah segala kemusnahan, letupan nak cari mama abah.
sambil nangis-nangis.

masa tu aku pikir,
biar lah kalau aku mati pun, dalam pelukan mereka.

suami, jauh.
tak tahu kat mana. mungkin tempat lain.
tapi aku anggap dia selamat masa tu.

kalau betul kiamat,
kat mana kedudukan iman aku masa tu?

kalau betul kiamat,
jauh di sini kah aku?
jauh dari suami dan keluarga.

kalau betul kiamat,
serius aku sangat takut.
sebab aku belum bersedia.
aku belum layak digelar umat Muhammad, hamba Allah.

astaghfirullah~

Tuesday, June 28, 2011

kekok

lama sangat tak berbahasa
lama juga tak berbicara
sampai hingga ketika ini
aku kekok

aku salahkan masa
aku salahkan kerja
tapi yang sebenarnya hati
jiwa yang berkata telah diam

diam daripada terus merasa
diam daripada terus berfikir dalam
kisah dulu memang mengajar
terlalu mengorek-ngorek perasaaan

syukur dan redha kononnya
padahal yang betulnya 'whateva'
izinkan aku mula semula
tu pun kalau aku punya idea

:)

Tuesday, June 21, 2011

barakallah~


alhamdulillah~

i am now a wife.
to the man whom i love so much.

barakallah~



it's been a very long silence here. pardon me please. i didn't stop blogging. i was there.

i was supposed to remain anonymously.
but being on the same track, i met a lots of new friends.
sharing is the key word there.

alhamdulillah~

ya Allah, i can't thank You enough.

it's a soothing feeling.

everything went well & beautiful.